Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A közétkeztetési szolgáltatásra és annak népegészségügyi hatóság által történő hatósági ellenőrzésére vonatkozó szabályokat a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet tartalmazza.

A Rendelet részletesen szabályozza:

  • Az étrendtervezés szabályait (változatos, állati eredetű fehérjeforrás biztosítása, jelölési kötelezettség)
  • Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportokat (zöldség-gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszerek, tej)
  • Felhasználási előírásokat, korlátozásokat és tilalmakat egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában (tej mennyiség, zsiradék mennyiség, cukor mennyiség, só mennyiség, tiltott alapanyagok)
  • Nyersanyag-kiszabati ív vezetési kötelezettséget (egy napra vonatkozóan az étkezést igénybe vevők életkora és száma alapján meghatározott adagszámban elkészítendő ételek és italok előállításához szükséges nyersanyagok tételes, mennyiségi felsorolása)​
  • Az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket (energiaszükséglet, receptura készítés, adagolási útmutató)
  • Tájékoztatási kötelezettséget (étlapkészítés, étlapon szükséges jelölések)
  • Diétás étkeztetést (diétás ételek biztosításának kötelezettsége, táplálékallergia és intolerancia eseteinek felsorolása, tárgyi feltételek)
  • Személyi feltételeket (élelmezésvezető, dietetikus, képzések)
  • Hatósági ellenőrzést (járási hivatal népegészségügyi osztálya)

2022. évben a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján megkezdődött a közétkeztetési konyhák egységes szempontrendszer alapján történő táplálkozás-egészségügyi minősítése, mely a népegészségügyi hatósági ellenőrzés szerves részét képezi. A nyilvános és összehasonlítható minősítési eredmény elősegíti a közétkeztetés színvonalának javulását, ezáltal még egészségesebb, változatosabb menüsorok kerülhetnek a jövő nemzedék asztalára, kedvező irányba formálható étkezési kultúrájuk, hiszen az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésnek egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás.

A közétkeztetési rendeletben foglaltak betartásának hatósági ellenőrzését, valamint a táplálkozás-egészségügyi minősítést a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalok folyamatosan és rendszeresen végzik.

A táplálkozás-egészségügyi minősítések során a népegészségügyi hatóság a helyszíni ellenőrzések mellett minden esetben tápanyagszámításokat is végez, melynek során vizsgálatra kerül a szolgáltatott ételek, ételsorok fehérje, szénhidrát, zsír tartalma, valamint az étkezések energiatartalma, a naponta biztosított só mennyisége és a tejből, valamint a tejtermékekből származó kalcium mennyisége is.

A közétkeztetés táplálkozásegészségügyi minőségével kapcsolatos észrevétel esetén a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalokhoz lehet fordulni, melyek elérhetősége megtalálható a www.kormanyhivatal.hu weboldalon.

Minősítésen átesett közétkeztetést végző főzőkonyhák adatai   (a linkre kattintva letölthető pdf formátumban)

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít