Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

JA PreventNCD logo

Februárban elindult a nem fertőző betegségek megelőzését célzó projekt: egy oslói ülésen elstartolt a rák és más nem fertőző betegségek megelőzésére irányuló együttes fellépés (JA PreventNCD). A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg; 95,5 millió eurós összköltségvetéssel, ami az EU teljes egészségügyi költségvetésének 20%-át teszi ki. A projekt keretében 25 ország közös erővel lép fel a nem fertőző betegségek határokon átnyúló, egyre növekvő terheinek kezelése érdekében.

A nem fertőző betegségek, köztük a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések jelentős kihívást jelentenek a közegészségügy számára, mivel az egyének több mint 75%-a ki van téve az említett betegségek kockázatának. A kockázati tényezők, mint például az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód, jól ismertek, a társadalmi és gazdasági költségek azonban folyamatosan növekednek. Kizárólag az EU-ban a nem fertőző betegségek évente 115 milliárd eurós egészségügyi kiadást okoznak.

A Norvégia által vezetett, és több mint 100 partner által támogatott projekt célja, hogy mind egyéni, mind társadalmi szinten kezelje a nem fertőző betegségeket és kockázati tényezőiket. Magyarországon az NNGYK kijelölt hatóságként vesz részt a projektben. Az intézet kiemelten a projekt táplálkozástudományi és egészségfejlesztési kérdéseket érintő területeibe kapcsolódik be. Ezen kívül aktív szerepet vállal az egészségegyenlőtlenségek csökkentésére irányuló munkacsoport munkájában, aminek keretében társvezetőként segíti a munkacsoportban meghatározott aktivitások megvalósulását.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít