nnk emblema logo

nnk cim telefon

2021. október 25-én megjelent a méregközponti bejelentéshez tartozó ún. PCN formátum legújabb, 4. verziója, amely már elérhető az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) bejelentési portálján.

A frissített formátum több újdonságot is tartalmaz:

  • Lehetőséget biztosít a többkomponensű termékek (pl. reagens, mosogatótabletta) azonosítására olyan módon, hogy amennyiben több, külön bejelentett keverék egy termékhez tartozik, egy egyedi azonosítóval össze lehet kapcsolni az adott termékhez tartozó bejelentéseket.
  • Több beállítási lehetőséget biztosít a szabványos formulák megadása során.
  • Elérhetővé vált a csoportos bejelentés funkció, amelynek segítségével az azonos összetételű, és ugyanazon fizikai és egészségügyi veszéllyel rendelkező keverékekre vonatkozó bejelentést egyszerre meg lehet tenni. A bejelentés megkönnyítése érdekében új validációs szabályok kerültek bevezetésre, amelyek elérhetőek az ECHA PCN portálján.
  • Frissítésre kerültek az Uniós Termékbesorolási Rendszer kategóriái, illetve elérhetővé vált egy új csomagolási típus.
  • A dosszié frissítésekor az indokolásban lehetőség nyílik jelezni, ha az adott keveréket már többé nem forgalmazzák az adott tagállamban, illetve ha a keverék összetételének megváltozása nem igényel új UFI megadását.

A bejelentési portál soron következő fejlesztése 2021 végére várható. Az új verzió többek között tartalmazni fogja azt a lehetőséget is, hogy bizonyos speciális esetekben érvényteleníteni lehet a már benyújtott dossziét.

A bejelentési portálon 2021. október 27-től elérhető a frissített segédlet, az új validációs szabályok, és a PCN formátumhoz tartozó dokumentáció az Eszközök menüpont alatt.

Az ECHA 2021. november 24-én webkonferencia keretén belül bemutatja az új funkciókat, ezzel is segítséget nyújtva a bejelentők számára. A konferenciáról további információ az alábbi linken található: https://echa.europa.eu/hu/-/webnar-pcn-20211124

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat