Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Európában a természetes fürdővizek 95 %-a megfelel a vízminőségi minimumkövetelményeknek, 85 %-uk kiváló minősítésű – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség napokban megjelent, egész Európai Unióra kiterjedő értékelésében. Továbbra is Ciprus, Ausztria, Málta, Görögország és Horvátország áll az élen.

Kismértékben nőtt a fürdőhelyek száma 2019-ben, már több mint 22.000 strandot látogathatnak az európai polgárok. Ezek közül 15.000 tengerparti, 7000 édesvízi fürdőhely. Az Európai Unióban a közös fürdővíz irányelv alapján valamennyi természetes strandra azonos vizsgálati és minősítési követelmények vonatkoznak, Svájc és Albánia pedig önkéntesen vállalta az EU előírásoknak való megfelelést. A minősítési rendszer kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt kategóriába sorolja a fürdővizeket.

A fürdésre használt természetes vizek minősége stabilan jó Európában, a tengeriek 87,4 %-a, az édesvizű strandok 79,1 %-a kapott kiváló minősítést. Ciprus, Málta, Görögország és Horvátország tengerparti fürdőhelyei több mint 95 %-a kiváló minőségű, az édesvízi fürdővizek közül csak Ausztria büszkélkedhet ezzel. A hazai arány 70,8 %, és egyre növekvő tendenciát mutat.

A kifogásolt fürdővizek száma Európa szerte csökken, köszönhetően a szennyvízkezelés terjedésének és a fürdőhelyek jobb üzemeltetésének. Európában összesen a strandok 1,3 %-a lett kifogásolt 2019-ben, és csak hat országban haladta meg a 3 %-ot (Albánia, Észtország, Magyarország, Írország, Hollandia, Szlovákia).  A kifogásolt vizekben nem javasolt a fürdőzés, az érintett strandok üzemeltetői és a felügyelő hatóságok minden országban gondoskodnak arról, hogy a kifogások okát felderítsék és megszüntessék.

A hazai kifogásolt fürdőhelyek számának emelkedése elsősorban az elmúlt nyár változékony időjárásával függ össze.

Az európai fürdővizek részletes, országonkénti adatai nyilvánosan is elérhetőek az alábbi linkre kattintva: country reports.

A hazai strandokról az NNK honlapján találhatóak további információk.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok/656-a-hazai-szabadvizi-furdohelyek-90-szazaleka-kivalo-vagy-jo-minositest-kapott

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít