Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közeleg a nyaralók nyitásának ideje. Milyen egészségi kockázatokkal kell számolnunk, mikor visszatérünk a hosszú időre magára hagyott épületbe? Mit tegyünk, hogy ezeket elkerüljük? Tanácsaink azon számára is hasznosak lehetnek, akik a veszélyhelyzet időszakát otthonuktól távol töltötték, és most térnek vissza hónapok óta üresen álló lakásukba vagy házukba.

Amint megérkezünk a nyaralóba, lakásba, első utunk általában a fürdőszobába vezet, ahol az utazás után remélünk felfrissülést. Ha ősszel a nyaralót víztelenítettük, első lépés a rendszer feltöltése. Figyeljünk rá, nincs-e valahol szivárgás, csőtörés. A szerelvényeket alaposan takarítsuk, vízkőtelenítsük.

Akár frissen töltöttük fel, akár állt a víz a hálózatban az elmúlt hónapokban, a vezetékeket alaposan öblítsük át, minden csapot legalább 2-3 percig folyassunk hidegvízzel. Így megszabadulhatunk a hálózatban lerakódott, vagy a szerkezeti anyagokból kioldódott szennyezésektől. Ezt a vizet locsolásra, takarításra, wc öblítésre felhasználhatjuk, de ivásra, főzésre nem alkalmas. Amennyiben a nyaraló vízellátása saját kútról történik, a magánkutas vízellátás kockázatairól további információt találhat a https://efop180.antsz.hu/tajekoztatok-kornyezeteu/plakatok.html oldalon.

Ha az épület fagymentes, és a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben Legionella baktériumok telepedhettek meg. Ha megnyitjuk a zuhanyt, az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, és a képződött aeroszolban található Legionella belélegezve akár súlyos megbetegedést is okozhat. Ezért a bojlert használat előtt alaposan fel kell fűteni (legalább 60 C°-ra), majd a zuhanyrózsát leakasztva, a zuhanytálca vagy a kád lefolyójába  helyezve ott lassan folyassák ki 2-3 percig. A kézmosónál, mosogatónál is javasolt 1-1 perc óvatos, fröccsenésmentes folyatás.

Az elmúlt hónapok alatt vastag por gyűlhetett össze a belső terek felületein (pl.: bútorokon, padlón). A por mennyisége és összetétele és ingatlanról ingatlanra változik. A nem megfelelően záró nyílászárókon keresztül bejuthat a nyaralóba a por, illetve a különböző textíliák kopásából származó szálas anyagok is jelentős mennyiségben megtalálhatók a háztartási porban. Beázás, penészesedés esetén allergének (penészgombák spórái, atkák ürüléke) is lehetnek a porban, ami az arra érzékenyek személyeknél allergiás reakciókat pl.: tüsszögést, orrfolyást vagy súlyos esetben allergiás rohamot. is kiválthat.

A portörlést ne szárazon végezzük! Nedves ruhával, lassan, lehetőleg minél kevesebb port felkavarva töröljük le a felületeket. Ha vastag porréteget rakódott le a felületeken, illetve beázás is történt, akkor használjunk szűrőmaszkot (ügyeljünk a megfelelő viselésére). Takarítás közben tárjuk ki teljesen valamelyik ablakot vagy ajtót, de amíg nem fejeztük be a portalanítást, ne csináljunk erős kereszthuzatot, mert az is felkavarhatja a port. Ha távozáskor nem szedtük össze a textíliákat (terítők, ágytakarók), most tegyük meg, és mossuk át, hogy azokat is portalanítsuk. Lehetőség szerint a szőnyegeket is poroljuk ki szabad térben. A padozatot mossuk fel nedves felmosóval, közben cseréljük a vizet, ha szükség van rá. Takarítás után végül többórás kereszthuzatos szellőztetés javasolt. Amíg a fenti munkákat végezzük, egészségük védelme érdekében küldjük ki a gyermekeket a szabadba, ha lehetséges. Előtte ellenőrizzük, hogy a kertben nincs-e balesetveszély, a hinták, mászókák megfelelő állapotban vannak-e. A homokozóban javasolt évente homokot cserélni, használaton kívül fedve tartani, és többször átforgatva alaposan benapoztatni, mielőtt a gyermekek újra birtokba veszik.

Ha klímaberendezést használunk, végeztessük el a karbantartási, tisztítási munkákat szakemberrel, mielőtt újra használatba vesszük. Ha ventilátort használunk, bekapcsolás előtt alaposan portalanítsuk.

Az olyan beltéri felújítási munkákat, melyekkel a lakás levegőjébe illékony szerves anyagok (pl.: festés, lakkozás, melegburkolat-csere, faanyag-megmunkálás) inkább halasszuk a nyaralás végére, mert az ilyen felújítások után legalább 4-6 hétig nem javasolt az ott tartózkodás. Különösen figyeljünk erre gyermekek, kismamák és érzékeny személyek esetén. Ha esetleg új bútort szerzünk be, azt is célszerű pár hétig szellőztetni használat előtt, illetve vásárláskor figyeljünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk bútorból, burkolatból, melynek alacsony a károsanyag kibocsátása.

Amennyiben a nyaralóhoz medence is tartozik, újraindítás előtt alapos takarítás, és sokk-fertőtlenítés szükséges (50 mg/l szabad aktív klór, 1 óra behatási idő, pH 7,2-7,4). Teljesen leállított vízforgatásos medence esetén a beüzemelés megkezdése előtt a medencevíz emelt koncentrációjú fertőtlenítését is el kell végezni: a szabad aktív klór szintjét 20 mg/l-re kell emelni, 1 óra behatási idővel (pH 7,2-7,4).

Az esetleges élményelemeket indítás előtt fertőtleníteni kell 20 mg/l szabad aktív klórral, 1 óra behatási idővel (pH 7,2-7,4)

Fürdőzés előtt minden esetben ellenőrizni kell, hogy a fertőtlenítőszer-koncentráció visszacsökkent-e a kívánt mennyiségre (pl.: tesztcsíkkal).  

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít