Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szamárköhögést (pertussist) okozó baktérium mindig jelen volt körülöttünk, de a hazai kötelező védőoltási rendszerrel a legsérülékenyebb csoportok védelméről tudunk gondoskodni. Ugyanakkor a COVID-19 pandémia alapvetően megváltoztatta számos fertőző betegség járványügyi helyzetét. A COVID-19 elleni védekezés, többek között a maszkviselés és az emberek közötti találkozások számának drasztikus csökkenése miatt a kórokozók terjedése korlátozott volt, ezért háttérbe szorultak a légúti fertőző megbetegedések is. A korlátozások teljes feloldása után a kórokozók elemi erővel támadnak Európa-szerte, Magyarországon is nőtt a fertőző megbetegedések száma – idézi az MTI Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvost.

Az országos tisztifőorvos kedden a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy felnőtteknél és oltottak körében jellemzően enyhén zajlik a szamárköhögés. Mivel ezt a fertőzést baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a magas kockázatú csoportok, így például az újszülöttek, csecsemők esetében a fertőzés lefolyása nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet. Az ő védelmükben a jelenlegi járványügyi helyzetben azt javasolja az NNGYK, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők kérjék a pertussis komponenst is tartalmazó védőoltás beadását, amellyel saját magukat és majdani újszülöttjüket is védik. A csecsemőt látogató családtagok, rokonok számára is javasolt az újraoltás - közölte az országos tisztifőorvos.

A teljes adás visszanézhető itt: https://tv2play.hu/mokka/tobb_mint_egy_hete_tombol_a_kanikula_komoly_egeszsegugyi_kockazatot_jelent

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít