Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

20 év alatt közel félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozná meg a most elfogadott EU-s korlátozás tervezete.

Számos tárgyalás, szakmai vita formálta a nehezen vagy egyáltalán nem lebomló, környezetszennyező, az élő szervezetben felhalmozódó mikroműanyagokra vonatkozó széles körű uniós korlátozási javaslatot, aminek első változata 2019-ben született.

A tervezett korlátozás alapján meghatározott átmeneti időt követően betiltásra kerül a nem lebomló, nem vízoldható, a termékekhez szándékoltan hozzáadott, mesterségesen előállított polimer (hosszú molekulaláncokból álló) mikrorészecskék felhasználása, amely a becslések szerint 20 év alatt mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozza meg.

Ezeket az anyagokat óriási mennyiségben állítják elő, és sok különféle területen alkalmazzák a kozmetikumoktól (például „mikrogyöngyök” formájában), tisztítószereken és festékeken át, a sportpályák műfüves felületborításának töltőanyagáig. A széleskörű felhasználásnak köszönhetően a nem lebomló mikroműanyagok ma már gyakorlatilag mindenütt fellelhetők. A környezetbe kerülve felhalmozódnak az ott élő állatokban, főként a halakban és más vízi élőlényekben, és rajtuk keresztül, élelmiszerként elfogyasztva vagy akár közvetlen módon, az emberi szervezetbe is bekerülnek.

A kockázatok kezelése kiemelten fontos kérdéssé vált: a vonatkozó korlátozási javaslatot az EU műanyag stratégiájának keretében dolgozták ki, amelynek célja – többek között – a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság és a globális éghajlati kötelezettségvállalások megvalósítása.

A REACH Bizottság keretében a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló EU-s ’REACH rendelet’ alapján létrehozott, a tagállamokat képviselő szakértőkből álló, úgynevezett komitológiai bizottság áprilisi ülésén – több tárgyalási fordulót követően – végül támogató véleményt fogadtak el a korlátozási javaslattal kapcsolatban. A jogszabálytervezetet ezt követően az Európai Parlament és az Európai Tanács elé terjesztik három hónapos vizsgálatra. Jóváhagyás esetén minden tagállamban egységesen, közvetlenül alkalmazandó rendelet kihirdetésére kerül sor az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Ennek bekövetkeztéről mi is hírt adunk majd.

További információk:

A mikroműanyagokra vonatkozó korlátozási javaslat információs oldala az Európai Vegyianyag-ügynökség honlapján

Az EU műanyag stratégiája

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít