Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Március 22-én Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) New York-i központjában a Víz Világnapján, március 22-én tartott szakmai rendezvényt, amely a Víz és Egészség Jegyzőkönyvet és az annak keretében kidolgozott eszközöket mutatta be. A Víz és Egészség Jegyzőkönyv az egyetlen olyan jogilag kötelező nemzetközi egyezmény, amely a vízzel terjedő betegségek visszaszorítását tűzte ki célul. Magyarország alapító tagja az egyezménynek, és elnöki pozíciót tölt be 2023 és 2025 között.

A felszólalók között volt Olga Algayerova, az ENSZ-Európai Gazdasági Bizottság (EGB) főtitkár helyettese, és Maria P. Neira, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató helyettese is. A Víz és Egészség Jegyzőkönyv munkaterületeit a vezetői posztot betöltő országok mutatták be: Magyarország képviseletében Dr. Vargha Márta az egészségügyi intézmények vízellátásáról és higiénéjéről beszélt; míg Németország az ivóvízellátó és szennyvízkezelő rendszerek biztonságos üzemeltetését ismertette; Franciaország a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségeit vázolta fel, míg Portugália a szolgáltatások megfizethetőségének kérdését járta körül. Két ország, Kazahsztán és Olaszország a rendezvényen jelentette be csatlakozási szándékát a Jegyzőkönyvhöz.

Bár Magyarország vízhigiéné szempontjából szerencsés helyzetben van, a közműves ivóvízellátottság és a csatornázottság mértéke európai összehasonlításban is jó. Az ivóvizek és a fürdésre használt vizek védelme az újonnan megjelenő szennyezésektől, akár új kórokozóktól, akár az emberi egészségre ártalmas kémiai anyagoktól, folyamatos feladata az NNK-nak, aki a Jegyzőkönyv munkaprogramjának hazai végrehajtásért is felel.

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít