nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján tegnap veszélyes volt a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren. További nyolc település levegőminősége kapott egészségtelen minősítést, ezek: Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác. További tíz település levegőminősége esett a Levegőhigiénés Index kifogásolt kategóriájába, ezekről bővebb információ elérhető az NNK weboldalán. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

A kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10; hétköznapi nevén szálló por) rövid távon, magas koncentrációban többek között légúti tüneteket (pl. légúti irritáció, köhögés), szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbítják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, viseljenek maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén se feledkezzünk meg a belső terek rendszeres, gyors szellőztetéséről. Környezetünk és egészségünk megóvása érdekében mellőzzük a légszennyező tevékenységeket, különös tekintettel a helytelen fűtési módok alkalmazását.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat