nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Mely tényezők befolyásolják a kültéri levegőminőség alakulását?

A levegőminőség alakulását az alábbi tényezők együttesen befolyásolják: a meteorológiai helyzet, a földrajzi elhelyezkedés, a légszennyező források jelenléte és kibocsátásuk mértéke.

Mi az a „szálló por”?

A „szálló por” egy elterjedt, azonban helytelen elnevezése az aeroszol részecskéknek. Az aeroszol részecskék a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, melyeknek mérete a 0,001-100 mikrométer közötti tartományba esik. Egészséghatásuk összefüggésben van szemcseméretükkel. A szabad szemmel látható, nagyobb részecskék az orrüregben fennakadnak, nem jutnak le a tüdőbe, azonban a PM10 és PM2,5 méretfrakcióba tartozó részecskék igen. A nagyobb átmérőjű részecskék légköri tartózkodása rövidebb a gyorsabb ülepedés miatt, így főleg a nagyobb a részecskék alkotják a belső tereink különböző felületein található leülepedett port.

Melyek a legfontosabb kültéri légszennyező források?

A legfontosabb kültéri légszennyező források közé tartozik a helytelen lakossági tüzelés, a kerti hulladék és az avar égetése. A közlekedés, illetve a mezőgazdaság hozzájárulása is említésre méltó. A közhiedelemmel ellentétben az ipar nem tartozik a legjelentősebb légszennyező szektorok közé a mai Magyarországon.

Mit tehetek a levegőminőség javítása érdekében?

A tiltott, illetve helytelen lakossági fűtési módok (azaz lakokkal, festékekkel kezelt, ragasztott vagy nedves fa, lignit, műanyagok, ruhanemű, gumiabroncs, háztartási hulladékok) égetésének mellőzésével jelentősen javítható lenne a levegőminőség a fűtési időszakban. A távhő, a földgázzal történő fűtési módok és a megújuló energiaforrások tartoznak a legkedvezőbb fűtési módok közé. További részletek találhatóak a Fűts okosan! kampány honlapján (http://www.futsokosankampany.hu/).

A saját gépjárműhasználat helyett a közösségi közlekedés választásával, előnyben részesítésével hozzájárulhat a nagyobb városok levegőminőségének javításához különösen kedvezőtlen levegőminőség esetén. A kerékpárral vagy a gyaloglással történő közlekedés során nem csak a környezetünket védjük, hanem a mozgás révén egészségünkért is teszünk. Amennyiben a saját gépjárműhasználat elkerülhetetlen, a sebesség folyamatosan, alacsonyabb szinten történő tartásával mérsékelhető a károsanyag-kibocsátás és az útról felvert por mennyisége.

Gépjármű vásárlása esetén lehetőség szerint részesítsük előnyben azokat, amelyek kedvezőbb környezetvédelmi tulajdonságúak (l.: a forgalmi engedélyük szerinti környezetvédelmi osztály kódját), válasszunk olyat, mely kisebb mennyiségű légszennyezőt juttat a környezetbe használata során. Gondoskodjunk a gépjármű szakszerű és rendszeres karbantartásáról. Ne közlekedjünk hibajelzést, füst- vagy üzemanyagszagot adó járművel.

A kerti hulladék és avar égetése helyett szállíttassuk el vagy komposztáljuk a zöldhulladékot. Az avar égetése számos településen már tiltott tevékenység.

Épületeink megfelelő hőszigetelésével csökkenthetjük a hőveszteséget, így több energiát takarítunk meg. A megfelelően szigetelt épületek esetén ne feledkezzünk meg a rendszeres és gyors szellőztetésről, hogy a beltéri levegőminőség is megfelelő legyen.

Hol találhatok hiteles információt az aktuális levegőminőségről?

A magyarországi mérőállomásokon mért adatok órás felbontásban elérhetőek mindenki számára az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (http://www.levegominoseg.hu/).

Nem mérőállomással rendelkező településen lakom. Így mennyire vonatkozik rám az adott Levegőhigiénés Index alapú minősítés?

Javasoljuk, hogy vegye figyelembe az Ön tartózkodási helyéhez legközelebbi településre vonatkozó értékelést vagy keresse fel az illetékes szervek valamelyikét.

Hol találhatok információt a levegőminőség várható alakulásáról?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján Budapestre, Pécsre és Miskolcra vonatkozóan érhető el előrejelzés.  A levegőminőség előrejelzés bonyolult matematikai módszereken alapul és számos tényező (pl.: meteorológiai előrejelzés) határozza meg a légszennyezők koncentrációjának alakulását. A Levegőhigiénés Index csak mért adatokat használ fel, azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedvezőtlen levegőminőség esetén a várható levegőminőségi helyzetről is tájékoztatást nyújt a meteorológiai előrejelzés alapján.

Ha kint rossz a levegő, az befolyásolja a benti levegő minőségét is?

Igen. A beltéri levegő minőségét meghatározza a kültéri levegő minősége. A kültéri levegőminőség befolyásoló hatása elsősorban a légcsere módjától (természetes vagy mechanikus szellőztetés) és mértékétől függ.

Mit tegyünk a légköri folyamatok hatására nagy mennyiségű por éri el hazánkat?

Ritkán előfordul, hogy olyan légtömeg érkezik Magyarországra, mely jellemzően sivatagos területeken (pl.: Szahara) kialakult porvihar és a globális légköri folyamatok következménye. Ekkor egyes területeken vagy akár a teljes országban is egészségtelen lehet a levegőminőség, így javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba. A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék (2-10 mikrométer) is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol elsősorban légúti irritációt, köhögést vagy nehézlégzést okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek. Javasoljuk a megfelelő védőmaszkok viselését kültéren.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít