nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Milyen tüneteket tapasztalhatok, ha a levegő minősége nem megfelelő?

A légszennyezettség egészséghatásai rövid és hosszú távon is jelentkezhetnek. Elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozóknál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) jelentkezhetnek rövid távú egészséghatások.

Várható rövid távú, általános egészséghatások a Levegőhigiénés Index egyes kategóriái esetén

Levegőhigiénés Index kategóriái

Várható rövid távú, általános egészséghatások

elfogadható

Elfogadható egészségkockázat, nem okoz tüneteket a kültéri levegőminőség.

kifogásolt

Az érzékeny lakosságcsoportnál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) enyhe légzőszervi tünetek (pl.: köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

egészségtelen

Az érzékeny lakosságcsoportnál a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak. Növekedhet az asztma és a krónikus hörghurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága.

veszélyes

Magasabb a légúti fertőzések kialakulásának kockázata. Az érzékeny lakosságcsoport esetén tovább fokozódhat a légúti tünetek erőssége. Az egészséges lakosságcsoportnál is légzőszervi tünetek tapasztalhatóak.

Az egyes légszennyezők egészséghatásában vannak eltérések, azonban a kulcsfontosságú légszennyezők mindegyikére igaz, hogy rövid távon légzőszervi tüneteket okozhatnak. A kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5 és PM10) már rövid távon is károsan hatnak a szív- és érrendszerre (pl.: szívritmuszavart okozhatnak, növelhetik az agyvérzés (stroke), a szívinfarktus, az akut szívelégtelenség kialakulásának és a végtagok érelzáródásának kockázatát) amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja. Továbbá, a légszennyezők már rövid távon is károsan hathatnak az immunrendszerre, illetve a központi idegrendszerre.  

Hogyan hat a szervezetemre a kedvezőtlen levegőminőség hosszú távon?

A dohányzás, a magas vérnyomás, az étrendi kockázat vagy az elhízás után a levegőminőség azon tényezők egyike, melyek lényegesen meghatározzák egészségi állapotunkat, illetve akár jelentősen is csökkenthetik az egészségben eltöltött életévek számát. A hazai kutatások az Egészségügyi Világszervezet vizsgálataival összhangban megállapították, hogy a levegőszennyezés miatt Magyarországon az utóbbi években évente körülbelül 8000 - 12000 ember hal meg a születése éve, neme szerint számított várható élettartama előtt. Az értékelés során figyelembe vett légszennyezők közül a hosszú távú egészséghatások szempontjából hazánkban a kisméretű aeroszol részecskék a legjelentősebbek, a légszennyezők által okozott betegségteher és az idő előtti halálozások jelentősebb részéért ezek a légszennyezők felelnek. A vonatkozó határértékeket meghaladó légszennyezettség elsősorban a szívizom elégtelen vérellátása miatti (iszkémiás) szívbetegségek kialakulásában játszik fontos szerepet, azonban az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőrák, illetve számos, egyéb nem fertőző betegség kialakulásában is számottevő szerepe van a légszennyezőknek.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít