nnk emblema logo

nnk cim telefon

A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja lassan tovább emelkedik, elsősorban az ország déli és keleti területein a magas-nagyon magas tartományban várható, északon és északnyugaton kissé enyhébb a pollenterhelés, alacsony-közepes szint jellemző.
A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas szintet ér el. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony. A többi lágyszárú allergén közül a libatopfélék szintje alacsony-közepes, az útifű, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító üröm, lórom és ernyősvirágzatúak virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen. A kenderfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, de helyenként a magas szintet is elérheti.
A fák közül előfordulhat még néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából.
A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban várható.
A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése.
Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Felhívnánk a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében).

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat