nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Csökkenő tendenciát mutat, azonban országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja.
A parlagfű virágporának mennyisége a csapadékos tájakon lecsökkent, de még mindig a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul, a szárazabb területeken pedig továbbra is elérheti a magas szintet. A hétvégén érkező újabb csapadék hatására a parlagfű pollenkoncentrációja tovább csökken, jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A következő hét elején a pollenkoncentráció ismét kissé megemelkedik majd, azonban várhatóan már nem éri el az elmúlt hetekben tapasztalt magasabb értékeket.
A csalánfélék virágporának koncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké, az ürömé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje.
Helyenként találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, legfeljebb alacsony koncentrációban.
A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas, az Epicoccumé a közepes-magas tartományban alakulhat.
A parlagfű csúcsidőszak során a belső terekben nagy mennyiségű pollen halmozódhatott fel. Továbbra is javasoljuk, hogy a csapadék okozta enyhülést kihasználva szellőztetéssel, nedves portalanítással, a lakástextilek mosásával csökkentsék a beltéri pollenterhelést.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint vegyék figyelembe honlapunkon található tanácsainkat.

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít