Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tanácsok az új típusú koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek

Fontos hangsúlyozni, hogy tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módón – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) is.

A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a napi, higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.

Élelmiszerek:

A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt.

Nem előre csomagolt áruk esetén, különösen, ha azok hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyaszthatók:

 1. Meg kell akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerühessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
 2. Meg kell akadályozni, hogy a vásárlás során a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék. Ehhez biztosítani kell elegendő számú, megfelelő eszközt és csomagolóanyagot (pl. egyszer használatos kesztyű, egyszer használatos nylon és papírtasakok) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Ezek helyes használatáról tájékoztatni kell a vásárlókat, valamint célszerű folyamatosan felügyelni is. Amennyiben a megfelelő, cseppfertőződésmentes védelem kellő biztonsággal nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.
 3. Az önkiszolgáló salátabár/salátapult üzemeltetése helyett a jelenlegi helyzetben a pultból való értékesítést javasoljuk.
 4. A jelenlegi helyzetben nem javasoljuk az otthonról hozott, saját csomagolóanyagok használatát.
 5. Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Az eladók rendszeres – forgalomtól függő – kézmosása és a személyi higiénia betartása kiemelt fontosságú. A bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
 6. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az árukirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
 7. Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését. 

Környezet, berendezések, eszközök:

 1. Fokozottan tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
 2. Fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Ezek rendszeres takarítását és fertőtlenítését biztosítani kell.
 3. Az ajtókat (amennyiben nem önműködőek) rendszeresen tisztítani kell, különösen a kilincseket. Ahol megoldható, ott az „érintésmentes” önműködő ajtókra kell korlátozni a be- és kijárást.
 4. A bevásárlókocsik és -kosarak napi rendszerességű fertőtlenítése javasolt. Gyermek semmilyen körülmények között nem állhat a bevásárlókocsiban, amire a vásárlók figyelmét is fel kell hívni.
 5. A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit, a forgalomtól függően, naponta több alkalommal fertőtlenítőszerrel át kell törölni. A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszer használatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni. A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkeznek, óránként cserélni és mosogatást követően fertőtleníteni kell. (Pl. pékáruknál kihelyezett eszközök.)
 6. A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodófelületeit folyamatosan tisztítani, fertőtleníteni kell.
 7. A bankkártya-terminált rendszeresen fertőtleníteni kell.
 8. A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
 9. Lehetőség szerint a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.
 10. Árufeltöltéskor, az árumozgatáshoz használt „békák”, egyéb eszközök használatakor a dolgozóknak kesztyűt kell viselniük. Utóbbi esetben, amennyiben ez nem történik meg, az eszközök fogantyúit minden használat után fertőtleníteni kell.

Dolgozók:

 1. Alapvető élelmiszerhigiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel – mind az előállítás, mind a forgalmazás során – kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.
 2. A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk.
 3. Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
 4. Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
 5. A pénztárban a vevő által csomagolt – egyébként csomagolatlan áru, pl. pékáru - a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
 6. A pénztárban dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve kézmosási szünetet tartani. Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
 7. Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
 8. Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
 9. A takarítást végző személyzet védőeszközzel történő ellátásának fokozott figyelemmel kísérése.

Vásárlók:

Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék.

 1. Ennek egyik módja lehet ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például a csomagolatlan termékek „összefogdosása”, helytelen eszközhasználat az önkiszolgáló értékesítésnél, bevásárló kocsi rakterébe ültetett, állított gyermek.
 2. A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, valamint vonalak felfestésével felhívni a figyelmet a javasolt várakozási távolságra (legalább 1,5 méter).
 3. Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy sorban állás során a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg.
 4. Fontos és minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe sem!
 5. Vásárláskor még egészséges állapotban is csak azokat a termékeket érintsék meg, amit biztosan a kosárba tesznek!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi az ellenőrzéseket, melynek minden esetben részét képezi az alapvető higiéniai előírások betartásának ellenőrzése.

A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében szakembereink valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok betartására, és felhívják a vállalkozók figyelmét a humán járványvédelmi óvintézkedések folyamatos követésére és alkalmazására.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít