nnk emblema logo

nnk cim telefon

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

székletmintavevő cső használatához

Mielőtt elvégezné a mintavételt, kérjük, olvassa végig figyelmesen ezt a használati útmutatót! A székletminta vétele előtt nincs szükség diétára és a gyógyszerszedés módosítására sem.

Mintavételnél kérjük, hogy ügyeljen a következőkre:

  1. A széklet, melyből mintát vesz, ne érintkezzen semmivel sem (vizelettel vagy vízzel)!
  2. A tartályt a zöld oldalán tudja kinyitni a kupak lecsavarásával.
  3. A pálcikával KIS mennyiségű mintát vegyen a széklet több részéből úgy, hogy a pálcika rovátkáit befedje!
  4. Zárja be a tégelyt a kupak visszacsavarásával, és rázza össze a cső tartalmával!
  5. Ügyeljen rá, hogy a tartály külseje és a boríték tiszta maradjon!

Köszönjük, hogy részt vesz a vastagbélrák népegészségügyi szűrőprogramjában! Háziorvosánál tájékozódhat két hét elteltével az eredményről.

ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK

A mintavételi csőben reagens folyadék van, amit sem meginni, sem kiönteni nem szabad. Amennyiben a folyadék szembe, bőrre vagy nyálkahártyára kerül, azonnal mossa le folyó vízzel! Tünet esetén forduljon orvoshoz. A csövet gyermekektől elzárva kell tartani.

MINTAVÉTEL

A két mintavételi csőbe két egymást követő székelés után kell közvetlenül mintát venni. Lehetőség szerint a széklet ne érintkezzen vízzel és vizelettel sem, ezért érdemes kiürítenie a hólyagját székelés előtt, ha lehetséges. Ne végezzen mintavételt menstruációs ciklus alatt, vagy ha a végbélből vérzést tapasztal (pl. vérző aranyér esetén). A mintavételhez felveheti a kapott csomagban lévő gumikesztyűt.

Javaslatok a mintavételhez:

A mintavétel előtt javasolt a WC csészében lévő vizet felitatni WC papírral. Figyeljen arra, hogy a WC csészében ne legyen tisztítószer vagy fertőtlenítőszer maradéka. Ha a WC csésze kialakítása miatt nehéz abból a mintavétel, a székletet fel lehet fogni újságpapírra, WC papírra, esetleg eldobható, tiszta műanyag pohárba vagy tálkába. Egyes WC-k esetében könnyebb lehet a mintavétel, ha fordítva ül a WC ülőkére a székeléshez.

A mintavétel előtt csavarja le a cső zöld kupakját, ami egy pálcikában folytatódik, amellyel a mintát kell venni. A mintavételhez húzza végig a pálcikát a széklet felületén úgy, hogy közben körbeforgatja a pálcikát. Lehetőleg több helyről vegyen így a székletből mintát. A vizsgálathoz elegendő kis mennyiségű székletminta, lényeg, hogy a pálcika végén lévő rovátkolt részt fednie kell a székletnek.

A mintavétel előtt és után se fordítsa fejre a csövet, és a cső másik, átlátszó végét ne nyissa ki.

A mintavételt követően helyezze vissza a csőbe a székletet tartalmazó pálcikát, és csavarja rá erősen a zöld kupakot, majd finoman rázza meg a csövet.

A második csövet a következő székeléskor kell használni, ugyanilyen módon.

TÁROLÁS

Juttassa vissza elemzés céljából a mintagyűjtő eszközt a lehető legrövidebb időn belül (maximum 1 héten belül). A mintavételi csöveket fénytől védve, lehetőleg hűvös helyen tárolja a postára adásig. A tárolás a hűtőben is lehetséges (de ne a fagyasztó részben!).

MINTA POSTÁRA ADÁSA

A két mintát tartalmazó csövet a kapott nejlontasakba helyezze bele, majd ezt a tasakot tegye a kapott borítékba. A borítékba szintén helyezze el a szűrési meghívó alján lévő vonalkódos részt, amit ollóval vágjon le és írja rá mindkét mintavétel dátumát. Az előre megcímzett borítékot a mintákkal minél előbb vigye el a postahivatalba vagy mozgópostára, de ne postaládába dobja. A borítékra nem kell bélyeget ragasztani, sem a feladót nem kell ráírni. A feladás ingyenes Önnek.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat