Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Gyenge sugárzás esetén (UV index 0-2,9)

A gyenge sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket.
Napozás: 60 percnél lehetőleg kevesebbet napozzunk, érzékenyebb bőrűek és kisgyermekek ennél kevesebbet. 11 óra előtt, és 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető.
Ajánlások: Viseljünk napszemüveget a verőfényes napokon. Télen a friss hó megkettőzi az UV sugárzás erősségét. Ha könnyen leégünk, minél nagyobb bőrfelületet takarjunk le a napon és használjunk napvédő krémet.

Mérsékelt sugárzás esetén (UV index 3-4,9)

A mérsékelt sugárzás alacsony veszélyességi szintet jelent az átlagember számára, de veszélyes lehet az érzékeny bőrűeknek és a kisgyerekeknek.
Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyermekeknek ennél is kevesebb. 11 óra előtt és 15 óra után ennek kétszeresét is tölthetjük a napon.
Ajánlások: A szabadban igyekezzünk a lehető legtöbb bőrfelületet lefedni. Hordjunk UV-szűrős napszemüveget és használjunk napvédő krémet.

Erős sugárzás esetén (UV index 5-6,9)

Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára nagyobb kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.
Napozás: Körülbelül 20 perc, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyermekeknek ennél is kevesebb. 11 óra előtt, és 15 óra után ennek kétszerese is lehet. 
Ajánlások: Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk napon 11 és 15 óra között. A fedetlen testrészeinket védjük legalább 15-ös faktorszámú fényvédő krémmel. Hordjunk széles karimájú kalapot és a szemünket is védjük napszemüveggel. 

Nagyon erős sugárzás (UV index 7,0-7.9)

A nagyon erős sugárzás a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő ilyenkor 15-20 perc. 
Napozás: 11 óra előtt és 15 óra után maximum 20 percet legyünk napon.
Ajánlások: Lehetőleg árnyékos vagy fedett helyen legyünk 11 és 15 óra között.
Mindenképp viseljünk széles karimájú kalapot, napszemüveget – akár a napernyőt is vihetünk magunkkal -, a fedetlen testrészeket pedig mindenképp kenjük be minimum 15 faktoros napvédő krémmel, amit kétóránként kenjünk fel újra  a bőrünkre. 

Extrém sugárzás (UV index 8,0 felett)

Napozás: 11 és 15 óra között egyáltalán ne napozzunk, a bőr ilyenkor 10 perc alatt leég. 
Ajánlások: 11 és 15 óra között lehetőleg egyáltalán ne menjünk napra, keressük az árnyékot, öltözzünk fel, viseljük a széles karimájú kalapot és napszemüveget és használjuk a legalább 15-ös faktorú napvédő krémet, amit ujjnyi vastagon kenjünk a bőrre kétóránként.

 

A hó és a víz növeli a kockázatot?
Igen, a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat, ezért síelés és fürdőzés közben is indokolt a napszemüveg és a legalább 15-ös faktorú napvédő krém. A visszaverődő sugárzás olyan bőrfelületekre is hat, amelyekre általában nem figyelünk annyira, ezért fontos, hogy bekenjük például az áll és az orr alatti területeket is.

Hogy használjam a fényvédő krémet?
Fokozza a bőrrák kockázatát, ha helytelenül használjuk a krémeket, ezért jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre négyzetcentiméterenként. Csökkenti a védelmet az is, ha a krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra. Mivel a fényvédőt rosszul használókban is kialakul egyfajta téves biztonságérzet, többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek mással (ruhával, kalappal, stb.), mint akik már eleve kerülik a túlzott napozást, így náluk nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata.

Hogyan lehetek a legnagyobb biztonságban?
A lehető legjobb védelmet nem a krémekkel érhetjük el, hanem a napfény kerülésével, a ruházattal, kalappal, csak ezután jönnek a fényvédők. A megoldás tehát az, ha ésszerűen kerüljük a napot, ismerjük bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozunk. Fontos, hogy ne csak a strandon védjük magunkat, hanem minden esetben, amikor a szabadban vagyunk.

Mindent tudok a napozásról? Tévhitek és a valóság

Hamis

Igaz

A napbarnított bőr egészséges.

A barnulás bőrünk védekezo reakciója. Ezzel ̋ az UV sugárzás további káros hatásaitól kíván megvédeni.

A lebarnult bőr véd a napsugárzás ellen.

A lebarnult bőr a fehér borű  ek számára cs̋ ak 4es faktorú krémnek megfelelo ̋ védelmet nyújt.

Felhős napon nem lehet leégni.

A fátyolos égbolt inkább növeli az UV sugárzás erősségét. A napsugárzás 80 százaléka át tud hatolni a vékony felhőrétegen. 

Vízben nem lehet leégni.

A víz csak minimális védelmet jelent a napsugárzás ellen, és a vízfelületről való fényvisszaverodés növeli a̋    leégés veszélyét.

A téli UV sugárzás nem veszélyes.

  

Télen általában kisebb az UV sugárzás mértéke, de a hó majdnem teljesen visszaveri a napsugárzást, ami megkettőzi a sugárzás erősségét, ami különösen a magas hegyekben.

A napvédő krémek megvédenek, így jóval hosszabb ideig napozhatok.

A napvédő krémeket nem azért kell használjuk, hogy több idot tölthessünk a napon, hanem, ̋ hogy védjük magunkat arra az idore, amikor ̋ muszáj a napon lennünk. A védo hatás attól ̋ függ, hogy helyesen használjuk- e a krémet.

   

Ha rendszeresen megszakítjuk a napozást, nem égünk le.

Az UV sugárzás hatása összeadódik a nap folyamán.

Ha nem érezzük a nap forró sugarait, nem égünk le.

A leégést a nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni. A melegérzetet a napsütés látható és infravörös sugarai keltik, nem a leégés szempontjából veszélyes UV sugarak.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít