nnk emblema logo

nnk cim telefon

Projektazonosító: EFOP-1.8.22-20-2022-00002

Projekt címe: Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Konzorciumi tagok: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Országos Onkológiai Intézet

Szerződött támogatás összege: 24 999 923 531 Forint

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.31.

A projekt tartalma:

A közel 25 milliárd forint támogatási összegből megvalósuló projekt célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban az alapellátáson belül a háziorvosi (benne a felnőtt-, gyermek- és vegyes) szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítése a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges eszközök fejlesztésével.

Az eszközök kihelyezésével elősegíthető a legfőbb halálozási okok – keringési, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések – megelőzése, a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférése, az egészségügyi veszélyhelyzetben való aktív helytállás elősegítése, valamint az egészségügyi rendszer költséghatékonyabb működése. A projekt hivatott továbbá az ellátórendszerben tapasztalható területi különbségeket mérsékelni annak érdekében, hogy javuljon a kevésbé fejlett régiókban a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, és növekedjen az igénybe vevők száma. A megvalósuló fejlesztés az eszközök ingyenes használatba adásával, eszköztámogatási munkacsoport és szakmai támogató hálózat működtetésével lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a konzorcium az alapellátásban dolgozó háziorvosok (és praxisközösségek) számára olyan komplex szolgáltatást tudjon kínálni, amely nem csupán az eszközpark fejlesztésével, de a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával hozzájárulhasson a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez. A fejlesztés továbbá célként tűzi ki a lakóhelyközeli szolgáltatások számának növelését, az általánosan hozzáférhető, egyén-központú, átfogó egészségügyi és közösségi szolgáltatások biztosítását, ezzel az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítását. A projekt 2023. október 30-ig kerül megvalósításra.

 

Sajtóközlemény

Új eszközökkel gazdagodnak a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok

2022/10/19

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetésével megvalósuló „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére” elnevezésű EFOP-1.8.22-20-2022-00002 azonosító számú projekt keretében Európai Uniós forrásból lehetőség nyílik a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok eszközbeszerzésnek támogatására. A vissza nem térítendő támogatás összege 25 milliárd forint.

Az egészségügyi ellátórendszernek az elmúlt években számos kihívással kellett szembenéznie és egyre inkább felértékelődik a lakóhelyhez közeli alapellátás kapuőri, népegészségügyi és megelőző szerepének megerősítése. Ehhez elengedhetetlen a háziorvosok már meglévő eszközparkjának korszerűsítése, fejlesztése, továbbá új eszközök beszerzése, melyekkel növelhető a helyben elvégezhető vizsgáltok köre és a vizsgálatok száma.

Az EFOP-1.8.22-20-2022-00002 azonosító számú projekt célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban a háziorvosi szolgálatok megerősítése a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges új, eddig hiányzó, a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen eszközök révén. Az eszközök a legfőbb halálozási okok megelőzése érdekében a keringési, szív- és érrendszeri, onkológiai területek fejlesztését szolgálják. A projekt összesen több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi/újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközök beszerzését célozza meg.

A megvalósuló fejlesztés az eszközök biztosításával, valamint egy szakmai támogató hálózat működtetésével olyan komplex szolgáltatást biztosít a háziorvosoknak és praxisközösségeknek, amely az eszközpark fejlesztése mellett, a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával is hozzájárulhat a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet közreműködésével közösen valósítják meg a projektet.

A projekt az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, az alábbi linken elérhető: EFOP-1.8.22-20-2022-00002.

További információ kérhető:
Nemzeti Népegészségügyi Központ Kommunikációs Főosztály
email cím: sajto [KUKAC] nnk [PONT] gov [PONT] hu

Melléklet(ek):
Download this file (Sajtóközlemény.pdf)Sajtóközlemény.pdf[ ][ ]

sz2020 also infoblokk

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat