nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége a Sajó-völgyben (Kazincbarcika, Putnok, Sajószentpéter) a Levegőhigiénés Index alapján. Egészségtelen minősítést Miskolc kapott, míg további tíz település levegőjének minősítése volt kifogásolt. A meteorológiai előrejelzés alapján lényeges változás nem várható a következő napokban.

A kedvezőtlen levegőhigiénés besorolást a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10, hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja okozta. Ezen részecskék magas koncentrációban rövid távon légúti tüneteket (pl. köhögés), kötőhártya irritációt, könnyezést válthatnak ki, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbítják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, továbbá  szívritmus zavart okozhatnak, illetve növelik a stroke, az infarktus és az akut szívelégtelenség kockázatát. Veszélyes levegőminőség  esetén már az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A légszennyezettség által okozott tünetek megelőzhetők, ha kevesebb időt tartózkodunk a szennyezett levegőn. A krónikus légúti betegségben szenvedőknek szükségük lehet egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. A maszkok hatékonyan szűrik a kisméretű aeroszol részecskéket, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke.

További információk:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/levegohigienes-laboratorium/lakossagi-tajekoztato-tartalmak/levegohigienes-index

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít