nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége a Sajó-völgyben (Kazincbarcika, Putnok, Sajószentpéter) a Levegőhigiénés Index alapján. Egészségtelen minősítést Miskolc kapott, míg további tíz település levegőjének minősítése volt kifogásolt. A meteorológiai előrejelzés alapján lényeges változás nem várható a következő napokban.

A kedvezőtlen levegőhigiénés besorolást a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10, hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja okozta. Ezen részecskék magas koncentrációban rövid távon légúti tüneteket (pl. köhögés), kötőhártya irritációt, könnyezést válthatnak ki, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbítják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, továbbá  szívritmus zavart okozhatnak, illetve növelik a stroke, az infarktus és az akut szívelégtelenség kockázatát. Veszélyes levegőminőség  esetén már az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A légszennyezettség által okozott tünetek megelőzhetők, ha kevesebb időt tartózkodunk a szennyezett levegőn. A krónikus légúti betegségben szenvedőknek szükségük lehet egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. A maszkok hatékonyan szűrik a kisméretű aeroszol részecskéket, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke.

További információk:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/levegohigienes-laboratorium/lakossagi-tajekoztato-tartalmak/levegohigienes-index

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat