nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tegnap kifogásolt volt a levegő minősége huszonegy, mérőállomással rendelkező településen a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. Az érintett helyeken napközben az ózon koncentrációja elérte azt az értéket, melynél a krónikus légúti betegségben (pl. asztma, krónikus bronchitis) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az ózon egy másodlagos légszennyező, a földfelszínhez közel az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik. Koncentrációja nyáron nő meg leginkább és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket.

Ha tehetjük, akkor a nap legmelegebb időszakában tartózkodjunk beltéri környezetben, ahol az ózon koncentrációja jellemzően alacsonyabb. Továbbá a hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre való tekintettel nem javasoljuk a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén óvjuk magunkat a magas UV sugárzástól!

A következő napokban javulás nem várható a levegőminőség alakulásában.

További információk és hasznos tanácsok az NNK weboldalán.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat