Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

  1. melléklet

Az I. melléklet különböző részeiben szereplő anyagokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a PIC rendeletben, a Rotterdami Egyezményben szereplő két felhasználási kategóriát további alkategóriákra bontották az alábbiak szerint:

Peszticidek

p(1) növényvédő szerek
p(2) egyéb peszticidek (pl. biocidok)

Ipari vegyi anyagok

i(1) szakmai felhasználásra szánt vegyi anyagok

i(2) lakossági felhasználásra szánt vegyi anyagok

Az I. mellékletben attól függően vannak besorolva az egyes anyagok, hogy milyen szinten vonatkoznak rájuk korlátozások az Unióban. Az anyagok aktuális listája, a jogszabályok mellett, megtalálható az ECHA PIC adatbázisában is.

A mellékletben felsorolt anyagokra az alábbi kötelezettségek nemcsak az anyagok önmagukban történő kivitelére vonatkozik, hanem a felsorolt anyagokat tartalmazó bizonyos keverékek és árucikkek kivitelére is.

I. rész Kiviteli bejelentés

Azok az anyagok, amelyekre az Unióban legalább egy, az egyezmény szerinti felhasználási kategória alkategóriájában tiltás vagy szigorú korlátozás van érvényben az 1. részben vannak feltüntetve.

A csak ebben a részben szereplő anyagokra csak kiviteli bejelentést kell tenni. Ennek ellenőrzése után a RIN-t aktiválásra kerül.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy olyan anyagok is fel vannak sorolva ebben a részben, amelyek a 2., vagy a 3. rész alá is tartoznak és az azokra vonatkozó eljárást kell követni.

II. rész PIC-bejelentés

A 2. részben azok az anyagok szerepelnek, melyekre az Unióban az egyezmény szerinti felhasználási kategóriában (ipari vegyi anyag, peszticid) tiltás, vagy szigorú korlátozás van érvényben, de nem szerepelnek a Rotterdami Egyezmény III. mellékletében.

Az ebben a részben feltüntetett anyagok esetén a kiviteli bejelentés mellett az importáló ország kifejezett hozzájárulása is szükséges a RIN aktiválásához, azaz az exporthoz. A kifejezett hozzájárulás megérkezéséig a RIN nem aktiválható. Ha a válaszban az importáló ország nem járul hozzá a behozatalhoz, akkor a kiviteli bejelentés elutasításra kerül.

Vannak mentességek, amikor bizonyos körülmények mellett, az exportőr kérésére, a kijelölt nemzeti hatóság az Európai Vegyianyag-ügynökséggel és az Európai Bizottsággal konzultálva eltekinthet a kifejezett hozzájárulástól.

III. rész PIC-eljárás

A 3. részben azok az anyagok vannak feltüntetve, melyek szerepelnek az Egyezmény III. mellékletében, ezért az Egyezmény részes felei a PIC-körlevélben közzé teszik az anyagnak a feltüntetett felhasználási kategóriában történő behozatalával kapcsolatban hozott behozatali válaszaikat. (A gyakorlatban ezt nem minden ország tette még meg az összes anyag vonatkozásában.)

Ha az importáló ország az Egyezmény részes fele és közzé tette a beleegyező behozatali válaszát (előzetesen hozzájárult), azaz teljesülnek a PIC-rendelet 8. cikk (6) bekezdésében foglaltak, akkor nincs szükség kiviteli bejelentés megtételére és az exportőrnek csak speciális RIN-t kell kérnie az exporthoz a 19. cikk (2) bekezdése alapján. (Az importáló ország továbbra is ragaszkodhat a kiviteli bejelentés megtételéhez.)

Ha valamely feltétel nem teljesül (pl.: nem részes fél az importáló ország, nem tette még közzé a behozatali válaszát, nem a mellékletben feltüntetett felhasználási kategóriában történik az export), akkor kiviteli bejelentés és kifejezett hozzájárulás is szükséges az export megtételéhez.

V. melléklet

A rendelet V. mellékletében felsorolt anyagok kiviteli tilalom alá esnek, így kivitelük nem lehetséges, kivéve, ha a kutatási vagy elemzési célra exportált vegyi anyag exportált mennyisége nem jár egészségügyi vagy környezeti hatással, és semmilyen körülmények között sem haladja meg az évi 10 kg-ot exportőrönként és importáló országonként. Ebben az esetben ún. speciális RIN-t kell igényelni az ePIC rendszerben a kivitelhez.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít