Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

veszélyes keverékek bejelentésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztályának (KBKHF) Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat és Bejelentési Osztálya látja el (a biocid termék bejelentéseket a főosztály Kockázatértékelési Osztálya kezeli).

Feladatainkat a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (Kbtv.), a veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárás egyes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet, a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási jellegű szolgáltatásaiért fizetendő díjakról szóló 1/2009. (I. 30.) EüM rendelet, a 2015/830/EU és az (EU) 2020/878 bizottsági rendeletei, valamint az 1272/2008/EK (CLP) rendelet előírásai határozzák meg.

Az NNK részére a veszélyes keverék és biocid termék bejelentés kizárólag elektronikus úton, az Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Kémiai Biztonsági Szakrendszerén (OSZIR-KBIR) keresztül nyújtható be.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a veszélyes anyaggal, illetve veszélyes keverékkel végzett tevékenység bejelentést – szintén az OSZIR-KBIR szakrendszeren keresztül – az egység telephelye szerint területileg illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalának népegészségügyi osztálya felé kell megtenni. A tevékenység bejelentéssel kapcsolatos kérdések esetén bővebb tájékoztatás az illetékes hivatal népegészségügyi osztályától kérhető. Az egyes hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu weboldalon megtalálhatók.

Az OSZIR-KBIR szakrendszerbe történő bejelentés során esetlegesen felmerülő kérdésekre/problémákra a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) menüpontban találhat választ.

Hiánypótlásra váró bejelentésével kapcsolatos kérdései esetén, kérjük, hogy keresse kollégánkat a postai úton átvett, vagy elektronikusan az OSZIR-KBIR rendszerbe csatolt végzés fejlécében található elérhetőségen.

Tájékoztatjuk, hogy az OSZIR-KBIR szakrendszerben 2021. január 1-jétől már csak a kizárólag ipari felhasználásra szánt veszélyes keverékek bejelentését fogadja az NNK. Amennyiben lakossági és/vagy foglalkozásszerű felhasználásra szánt veszélyes keveréket jelentenek be az OSZIR-KBIR szakrendszerbe, úgy az adott bejelentés törlésre fog kerülni, tekintettel arra, hogy ezen felhasználási körökbe tartozó veszélyes keverékek bejelentését 2021. január 1-jétől már a PCN portálon keresztül kell megtenni. A CLP rendelet 45. cikke szerinti méregközponti bejelentéssel kapcsolatosan bővebb tájékoztatást ITT találhat.

Amennyiben a weboldalunkon nem talál választ a kérdéseire, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!
Elérhetőségünk: 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít