Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Magyarországon jelenleg a 45-65 év közötti hölgyek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra. Az emlőszűrés fizikális vizsgálatból és mammográfiából áll. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az emlőszűrésére. Ezzel a módszerrel felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani.

Minden arra jogosult 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére szóló levél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

A meghívólevélben a szűrés szervezői pontosan értesítik arról, hogy hol és mikor kell részt vennie a vizsgálaton. A meghívólevélben megadott időpontot a felesleges és kényelmetlen várakozás elkerülése érdekében érdemes betartani. Ha a megadott időpont nem felel meg, lehetősége van telefonálni a szűrőállomásra, és az adminisztrátorral új, megfelelő időpontot egyeztetni. A szolgáltatók elérhetőségei az Emlőszűrő helyek menüpontban találhatók: TÉRKÉP

Mi történik egy emlőszűrésen?

A szűrőállomás recepciójában adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül néhány kérdést tesz fel, például:

  • Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?
  • Volt-e a családjában valakinek emlőbetegsége?
  • Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülni, és válaszol a további kérdésekre.

A vizsgálóhelyiségben a felsőtestet szabaddá kell tenni. Ezt követően a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután következik a mammográfiás vizsgálat, amikor a vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja és 2 irányból röntgenfelvételt készít. Ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel is. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Mindez legfeljebb 2-3 perc alatt kész van.

A mammográfiás szűrés ingyenes, és az öltözőben eltöltött idővel együtt sem tart tovább 20 percnél. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvos, egymástól függetlenül értékeli. Amennyiben nem találnak semmilyen elváltozást, az emlőszűrést 2 év múlva kell ismételni, amelyre a páciens ismételten meghívót kap majd.

A szűrőállomások és centrumok elérhetősége és további információk az alábbi találhatók: https://szures.nnk.gov.hu/lakossagi-informaciok/szuresek.html

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít