Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

VÁLTOZÁS: A felmérőlapok beküldésének határidejét november 24-ig meghosszabbítjuk.

A második Nemzeti páciensdózis-felmérő program (NPP2) célja, hogy újraértékeljük az országos érvényű, átmeneti diagnosztikai irányadó szinteket (DRL). A DRL alatt az 59/2013 Euratom irányelvben meghatározott és a hazai jogrendbe az orvosi sugárterhelések szabályozására vonatkozó rendelet (Osr.) által átültetett definíciót értjük.

Az NPP2 a DRL-ek felülvizsgálata mellett célul tűzi még ki a népességi orvosi sugárterhelések felmérésének megalapozását is azzal, hogy a leggyakoribb vizsgálatok átlagos sugárterhelésének becsléséhez szükséges adatokat biztosítja.

Jelen program csak a nagy volumenben, széleskörben és gyakran végrehajtott radiológiai eljárásokra igyekszik DRL-eket megállapítani (pl. mellkasfelvételezés), átlagos testalkatú felnőtteken végzett radiológiai eljárásokra. A felmérés keretében olyan orvosi sugárterhelésben részesülő személyek sugárterheléseit vizsgáljuk, amelyek átlagosak a fizikai adottságaik tekintetében (testtömeg, testmagasság), illetve a hazai lakosság tagjai közül kerülnek ki. A vizsgálatba csak olyan személyeket vonunk be, akik egyébként is részt vennének az adott orvosi diagnosztikai radiológiai, intervenciós radiológiai vagy nukleáris medicina ellátásban, ezért nem szükséges külön etikai engedélyt szerezni a felmérés elvégzéséhez. Az adatgyűjtés tehát anonim. Az NPP2 célja még, hogy a rendkívül kiugró gyakorlatot mutató intézményeket kiszűrje, felismerhetőek legyenek a rossz gyakorlatok.

Az NPP2 keretében az Egészségügyi Szakmai Kollégium (ESzK) Radiológia Tagozata (RT) az országos szakfelügyelő főorvos, a releváns tudományos társaságok (MRT, MOFT) bevonásával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei közreműködésével készül felmérés a fenti célok megvalósítása érdekében.

A felmérő program jogalapját az Osr. 8. (2) és 19. §-ok biztosítják.
FIGYELEM! Az adatszolgáltatási határidő 2023. november 15., eddig kérjük a felmérőlapokat megküldeni a e-mail címre.
Mindazon intézmények dolgozóinak, akik már válaszoltak a felhívásunkra, ezúton is hálásan köszönjük a szíves közreműködését.
Amennyiben kérdésük vagy észrevételük lenne a felmérésről, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot a felhívásban megadott elérhetőségeink egyikén!
A felmérőlapok hiánytalan és pontos kitöltéséhez számítunk a közreműködésükre!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít