nnk emblema logo

nnk cim telefon

 

Bél mikrobiom alapú terápiás táplálási applikáció
fejlesztése diabetes és inzulin rezisztencia
megelőzése és gondozása céljából

 

Projekt azonosító száma: EUREKA_16-1-2017-0002

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Projekt címe: Bél mikrobiom alapú terápiás táplálási applikáció fejlesztése diabetes és inzulin rezisztencia megelőzése és gondozása céljából

Projekt elszámolható összköltsége: 69 959 999,- Ft
ebből Nemzeti Népegészségügyi Központ által elszámolható költség 23 004 000,- Ft

Támogatás intenzitása: 59,99 %

Projekt időtartama: 2017.04.01.-2018.09.30.

Projekt befejezési dátuma: 2019.06.30.

Konzorciumvezető: MIND Klinika Kft

A projekt tartalma:

Dinamikus orvosi döntés támogatási applikációt fejlesztettünk, ami a terápiás táplálási programok mikrobiomra gyakorolt hatását adaptív módszerrel követi és ez alapján predektív ajánlásokat tud tenni, real-time módban. Egy tapasztalati algoritmus került kifejlesztésre a leghatékonyabb életmód tényezők kiemeléséhez és személyre szabott alkalmazásához. Ehhez felhasználjuk a széklet genomikai vizsgálat eredményét (bél mikrobiom keresztmetszet) és azt összevetjük a beteg egyéb egészségi állapotot meghatározó paraméterekkel (étrend, mozgás, kapcsolódó orvosi vizsgálatok eredménye) a rendszerbe bevitt biológiai paraméterek változása folyamatosan értékeli az életmód paraméterek hatását és így ajánlásokat tud tenni a hasonló biológiai mintázattal rendelkező betegek számára követendő életmód-intervenciókra. A metabolikus betegségek (elhízás, 2-es típusú diabetes) a fejlett világ egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása. A betegségek hátterében a közelmúltban derült ki, hogy fontos szerepet játszik a bélflórát alkotó ún. mikrobiom változása, amit a helytelen táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz) alakít ki. A legújabb nagy hatékonyságú labordiagnosztikai módszerekkel a mikrobiomot alkotó baktériumok egyedileg azonosíthatókká váltak és így székletmintából már meg lehet határozni az egyéni mikrobiom sokszínűségét illetve pontos összetételét.

A folyamatosan bővülő adatok nagy hatékonyságú real-time feldolgozása mellett a program dinamikusan pontosabbá váló személyre szabott ajánlásokkal segíti a kezelőorvost a leghatékonyabb tapasztalati életmód-intervenciók kiválasztásában, figyelembe véve a legfrissebb tudományos kutatások eredményeit is.

A program keretében kapott előzetes adatok alapján a személyre szabott életmódváltás és a bél mikrobiom célzott módosítása a metabolikus betegségek költséghatékony oki kezelését teszi lehetővé.

 

NKFIA infoblokk kerettel program fekvo 2019 HU

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat