Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az Afrikában előforduló Marburg -vírus, egy az Ebola vírussal szoros rokonságban álló, vérzéses lázat okozó vírus. Influenzaszerű tüneteket követően magas láz, vérzések, a belső szervek károsodása jeletkezhet. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött, de tüneteket nem mutató ember nem képes megfertőzni a vele kapcsolatba kerülőket.

Jelenleg az afrikai Ruandában zajlik egy Marburg járvány, ahol október 3-ig 36 fertőzöttet regisztráltak, közülük 11-en elhunytak. Egy Ruandában Marburg fertőzöttet ápoló fiatal orvostanhallgató és barátnője Németországba visszatérve Marburg vírus fertőzésre utaló tüneteket mutatott a Hamburg felé tartó vonaton, ezért a német hatóságok karanténba helyezték őket, kivizsgálásuk folyamatban van. Hasonló eset történt szeptemberben Belgiumban, ott nem igazolódott be a vírusfertőzés.

A Marburg-vírus okozta járvány megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fertőzött vagy gyanús személyek elkülönítése, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Bár a Marburg-vírust már korábban is behurcolták Európába, annak a valószínűsége, hogy Magyarországon megjelenjen és járványt okozzon rendkívül alacsony. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi helyzetet, állandó kapcsolatban van a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel, külföldi társintézetekkel. Az NNGYK-ban működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium kijelölt Európai Referencia Laboratóriumként a hét minden napján, napi 24 órában készenlétben van és felkészült a vírus kimutatására.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít