Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Elhunyt Dr. Jankovics István virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (Jogelődje Országos Közegészségügyi Intézet, Országos Epidemiológiai Központ) osztályvezető főorvosa

Dr. Jankovics István az egyetem elvégzése után kezdte meg pályafutását az Országos Közegészségügyi Intézetnél. Rövid megszakítással nyugdíjazásáig ott, illetve a jogutód intézményekben (Országos Epidemiológiai Központ, Nemzeti Népegészségügyi Központ) dolgozott.

A légúti vírusok, elsősorban az influenzavírus vizsgálatának szentelte életét. Meghatározó szerepet játszott a légúti vírusok korszerű diagnosztikájában, az influenza oltóanyagok kutatásában, előállításában és ellenőrzésében.

1980-tól Dr. Takátsy Gyula vezetésével részt vett az influenza elleni oltóanyag előállításában és ellenőrzésében, majd 1988-tól már ő irányította az ezzel kapcsolatos munkákat. 2005-2011 között az Országos Epidemiológiai Központ, Légúti Vírus Osztályának osztályvezető főorvosa volt, a 2006-ban megépült Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot is ő vezette.

1986-ban a bécsi egyetem virológia tanszékén, 1989-ben a párizsi Pasteur Intézetben a biotechnológiai osztályon, 1991-ben Washingtonban dolgozott, ahol az influenza oltóanyag gyártását, ellenőrzését és a minőségbiztosítás működését tanulmányozta.

A WHO Nemzeti Influenza Központja és az Influenza és Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma vezetőjeként mindig arra törekedett, hogy országos szinten biztosítsa a laboratóriumi hátteret a diagnosztikus és a surveillance vizsgálatokhoz.

Dr. Jankovics István 69 éves volt. Halálával nagy veszteség érte a hazai virológus-társadalmat.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Dr. Jankovics Istvánt saját halottjának tekinti, minden munkatársa tisztelettel és szeretettel őrzi meg emlékét.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít