Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A korábbi tanévekhez hasonlóan a 2023/2024-es tanévben is ingyenes a HPV elleni védőoltás a 7. osztályosok számára.

A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb, ezért a térítésmentes rákmegelőző védőoltásra minden olyan leány és fiú jogosult, aki betöltötte a 12. életévét és az általános iskola 7. évfolyamát a 2023/2024-as tanévben végzi.

A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás – melyet a korábbi tanévekhez hasonlóan idén is iskolai kampányoltás keretében adják be – igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os. 

Az iskolai kampányoltás keretében végzett HPV elleni védőoltás önkéntes, ezért a szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy kéri-e gyermeke számára a védőoltás beadását. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a tanév kezdetén eljusson az érintett szülőkhöz. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot  2023. szeptember 11-ig kell visszaküldeni az iskolavédőnőnek.

Az iskolai kampányoltás a Gardasil 9 oltóanyaggal történik, amely 7 olyan HPV típus ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá 2 olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A 2006 óta elérhető HPV vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos.

A lányok és a fiúk együttes oltásával a magas kockázatú HPV fertőzések és a méhnyakrák belátható időn belül megszűnhet népbetegség lenni. Az oltás a vírus 9 típusa ellen biztosít védettséget és várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrák esetek kb. 90%-át okozzák. A védőoltással a HPV okozta nemi szemölcsök mintegy 90%-a megelőzhető.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasoljuk a védőoltás beadását, és kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. A lányok és a fiúk oltásával az egyes HPV típusok által okozott betegségek teljesen visszaszoríthatóvá válhatnak.

A hazai HPV elleni védőoltási programban elért eredmények nemzetközi összehasonlításban is elismerésre méltók. Az európai szinten is jó eredmény egyfelől a szülők felelős döntésének, másrészt az iskolavédőnők és iskolaorvosok odaadó szervező munkájának is köszönhető, amelyért ezúton is köszönetet mondunk.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít