Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A megelőzésre és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot az NNGYK

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az elmúlt időszakban a járványügyi jelentőrendszeren keresztül szerzett tudomást több Nyugat-nílusi láz megbetegedésről. A Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június-november) előforduló szúnyogok által terjesztett betegség. Az ázsiai tigrisszúnyog képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust. Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Az ázsiai tigrisszúnyog főleg a dengue-, Chikungunya és Zika vírus terjesztésért felelős. Magyarországon ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. Ezekben az esetekben a betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által.

A Nyugat-nílusi vírussal fertőzött személyek legtöbbjénél a fertőzés tünetmentesen zajlik, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek léphetnek fel, melyek leggyakrabban idős embereket érinthetnek.

A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. A szervdonációval és vérátömlesztéssel történő terjedés megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák. A véradással kapcsolatos EU-s irányelv 2004 óta kimondja a véradók kizárására vonatkozó kötelezettséget, ha olyan területen tartózkodtak, ahol a Nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata fennáll. Ennek követése érdekében az NNGYK és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) között a Nyugat-nílusi láz szezonjában (június-november) folyamatos a kommunikáció.

A 34. héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 15 fő (14 hazai és 1 importált). A betegek többsége a 60 vagy annál idősebb korcsoportba tartozik, és többségüknél idegrendszeri tünetek miatt került sor a Nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzésére. Nyolc vármegye területéről diagnosztizálták a 14 hazai beteget: Bács-Kiskun, Budapest, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna vármegye.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. Ha szabadban tartózkodnak használjanak a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket. A szabadban használjanak füstképző un. szúnyogirtó „spirált” illetve lámpaolajat, melyeknek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve.  Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése rovarhálóval, mely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy aeroszollal irthatják őket.

Mivel a szúnyogfajok egy része nem kötődik a természetes vizes élőhelyhez, hanem a házkörüli edényekben, hulladékban, árkokban felgyűlt esővízben városi környezetben is sikeresen kifejlődik. Ezek a szúnyogok esős időjárást követően országszerte, tájegységtől függetlenül megjelenhetnek a településeken. A településeken fejlődő szúnyogok ártalmának visszaszorítását hosszú távon csak a lakosság szemléletformálása, aktív együttműködése segítheti elő. Ezért kiemelten fontos, hogy szüntessék meg a kertben, az udvaron előforduló olyan vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Amennyiben 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít