Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Újabb fordulópont a pollenszezononban

Februárban az éger és a mogyoró, márciusban a ciprus- és tiszafafélék, a nyár, a kőris, illetve a juhar pollenszemei uralták a légkört, mostanra ezeknek a növényeknek a pollenkoncentrációja fokozatosan csökken, ugyanakkor egyes napokon még elérhetik a tüneteket okozó szintet. A pollenszezon jelen szakaszára jellemző, hogy nagyon sokféle allergén növény virágpora egyszerre található meg a levegőben. Az elmúlt időszakban a hidegfrontok hatására a pollenterhelés elmaradt az előző évitől. Közepes és magas kategóriában mozog jelenleg a nyír és a platán pollenkoncentrációja. Tüneteket okoz a fűz, a kőris, a gyertyán, a nyár és a juhar virágpora is. A meteorológiai előrejelzés alapján markáns felmelegedés nem jellemző a következő napokban, így változatlan maradhat a pollenhelyzet. A következő hetekben várható a tölgy virágzása, illetve a hónap vége felé már a pázsitfűfélék pollenszórása is elérheti a tüneteket okozó szintet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a nyírfa allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat. Amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, illetve gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a mossák fel a padló felületére lerakódott port. A barka a tavaszi dekoráció elengedhetetlen kelléke. A fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke virágrügyekkel borított ágát ne tegyük vízbe, mert kinyílik és apró sárga színű porzók jelennek meg, a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNK azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy a virágzó barkát ne tartsanak a lakásban.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít