nnk emblema logo

nnk cim telefon

Két importált Zika-vírus fertőzést igazolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia Laboratóriuma. A két fertőzött előzetesen Thaiföldön járt, a fertőzést enyhe tünetekkel vészelték át. A Zika-vírus általában inluenzaszerű tüneteket okoz,  a trópusokon szúnyogcsípéssel terjed, a megfertőződésre ott lehet számítani.  Honi eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika- vírus nem jelent.

A Zika-vírus Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein előforduló kórokozó, mely elsősorban szúnyogok csípésével terjed, de a fertőzés szexuális úton, illetve várandós anyáról magzatára is átvihető.

A trópusi területek egyre népszerűbb üdülési célpontok a magyar lakosság körében. Mivel védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre a Zika-vírus ellen, ezért kiemelten fontos hogy a trópusi-, szubtrópusi térségekbe történő utazás során védekezzünk a vírust terjesztő szúnyogok csípése ellen. Ajánlott szúnyogriasztó és szúnyogháló használata, továbbá a hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág viselése. A trópusi vidékre utazóknak javasolt fokozottan figyelni a szúnyogok elleni védekezésre, valamint a közeljövőben várandósságot tervező párok számára jelenthet kockázatot a Zika-vírussal érintett területekre utazás.

A fertőzések körülbelül 75%-a tünetmentesen zajlik, és a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ezek lehetnek láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya gyulladás. Várandós nők fertőződése során a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Amennyiben az érintett területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül megjelenő Zika-vírus fertőzésnek megfelelő tüneteket tapasztalnak, kérjük forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét. Szűrővizsgálatokra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrése esetében a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével, várandósság esetén pedig a gondozás keretében Zika-vírus fertőzés gyanúja esetén kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat