nnk emblema logo

nnk cim telefon

Összesen 28 ország közel 200 közegészségügyi és kutatási intézményének részvétel, valamint az Európai Unió szervezeteinek szakértőinek közreműködésével valósul meg a PARC (Partnership for the Assessment of Risk from Chemicals) elnevezésű, határokon átívelő partnerségi együttműködés, melyben hazánkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviseli. A projekt célja a káros kémiai anyagoknak való kitettség csökkentését célzó európai és nemzeti stratégiák támogatása, és ezáltal a kémiai anyagok környezetre és egészségre gyakorolt hatásának csökkentése. A  projekt megvalósítása során kiemelt hangsúlyt kap a kémiai kockázatbecsléssel kapcsolatos új kutatások megvalósítása, az új ismerek széleskörű megosztása és nem utolsó sorban az eredmények döntéshozatalba történő átültetése.

Az új projekt lehetőséget biztosít többek között a lakosság káros kémiai anyagoknak való kitettségének felmérésére új humán biomonitoring kampány keretében, átfogó szemléletformálási tevékenységek megvalósítására, illetve kémiai anyagok káros egészséghatásainak korszerű módszerekkel történő vizsgálatára.

A projekt az Európai Unió Horizon Europe programjának támogatásával valósul meg.

A PARC projekt a 2017 és 2022 között zajló HBM4EU (Human biomonitoring for Europe) projekt tevékenységeire épül. A HBM4EU projekt eredményei elérhetőek a projekt honlapján, illetve a témában készült lakossági tájékoztató anyagok megtalálhatóak az NNK honlapján.

parc

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat