Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Elkészült az elmúlt négy éves időszakot felölelő rendszeres uniós minősítés

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek összesen 229 természetes fürdőhely kapott jó vagy kiváló besorolást. Mindösszesen 4 természetes fürdővíz esett a kifogásolt kategóriába az elmúlt évben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) értékelése szerint. A kockázatalapú statisztikai értékelés négy év teljes adatsora alapján készült.

Az NNK 2021. évi összesítése alapján az országos helyzetkép nagyon kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést kapott. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink - Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc csaknem 22 ezer fürdőhelyének vízminősége közel 85 %-ban kiváló. A kedvelt nyári úticélok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 90 %-ban kiválónak bizonyult 2021-ben.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázat alapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik.

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e, vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye. Továbbá információk elérhetők a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken is. Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján találhatunk részletes információt.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít