nnk emblema logo

nnk cim telefon

A 2022. évi pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, azonban az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve. Egyszerre több mint 20 allergén növény pollenje található meg a levegőben, melyeknek legalább a fele országos viszonylatban is tüneteket okoz. Jelenleg a legdominánsabb a platán, melynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben. A platánok pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, azonban nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart.

Az ország számos pontján megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. Allergiás tüneteket okozhat még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is.

Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora.  Megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. A pázsitfűre érzékeny allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

A legfrissebb polleninformációként kövessék a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat