nnk emblema logo

nnk cim telefon

A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása ugyan már februárban tetőzött, de a hirtelen jött tavaszi időjárás miatt virágporuk továbbra is nagy mennyiségben van jelen a levegőben. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan magas, az északi régiókban a nagyon magas szintet is elérheti. Az éger és a mogyoró virágporának szintje országosan a közepes, magas tartományban alakulhat. Mindemellett a tavaszi allergén növények pollenszórása is fokozatosan erősödik.  A nyárfa virágporának koncentrációja országosan közepes, a középső, illetve a déli régiókban a magas szintet is elérheti. A kőris, a szil, a juhar és a fűz pollenkoncentrációja az alacsony, közepes tartományban alakulhat.

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka áprilisban várható. Ekkor már a nyír pollenszórása is tetőzhet, tüneteket okozó mennyiségben megjelenhet a platán, a tölgy, a bükk, a fenyőfélék, illetve a pázsitfűfélék pollenje is.

Kérjük a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása miatt és kövessék a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat