nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. További négy település - Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya - levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt a Levegőhigiénés Index kategóriái alapján . A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé - elsősorban a Tiszántúlon - megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbíthatják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasoljuk, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Kedvezőtlen levegőminőség esetén se feledkezzünk meg a belső tereink rendszeres, gyors szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén a csúcsidőszakon kívül nyissuk ki az ablakokat.

További információk: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index

Egészségtanácsok olvashatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index/696-egeszsegtanacsok

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat