nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján tegnap veszélyes volt a levegő minősége a Putnokon és Sajószentpéteren. Ajkán, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán egészségtelen minősítést kapott a levegőminőség. További hat település levegőminősége a Levegőhigiénés Index kifogásolt kategóriájába esett. A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon javulás még nem várható a levegőminőség alakulásában.

A fűtési szezonban gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, mely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet. Ez a jelenség legjobban a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (pl. nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten.

Veszélyes levegőminőség esetén a  gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetben. Az ünnepek alatt sem feledkezzünk meg otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről.

További információk: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index

Egészségtanácsok olvashatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index/696-egeszsegtanacsok

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat