Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Intézetünk törzsgyűjteménye, amely a WDCM jegyzékében (World Data Center for Mikroorganisms) a 258. sorszám alatt szerepel, főleg orvosi jelentőségű baktériumokat tart fenn. Mivel a törzsgyűjtemény a Nemzeti Népegészségügyi Központ (korábban Országos Epidemiológiai Központ és Országos Közegészségügyi Intézet) szerves részét képezi és képezte alapítása óta, a klinikai mikrobiológia számos területének elsőrendű szakemberei gyarapították és kezelték ezeket a törzseket. Elsődleges funkciója a közegészségügy és a kórházi laboratóriumok, valamint kutató és oktató intézetek ellátása baktérium törzsekkel.

Jelenleg a gyűjtemény közel 4000 törzset tart fenn, amelyek 60 genusba sorolhatók és több mint 250 baktérium fajt képviselnek. A törzsgyűjtemény több mint 2000 referencia törzset tartalmaz (rendszertani vagy antigén típustörzsek és más, tudományos, oktatási vagy ellenőrző szempontból jelentős törzsek).

A kontroll referencia törzseket felhasználhatjuk táptalajok, reagensek, antibiotikum érzékenységi és molekuláris diagnosztikai tesztek, sterilizációs folyamatok és diagnosztikai kit-ek ellenőrzéséhez. A törzseket megfelelőségi igazolással adjuk ki, amely információkat szolgáltat azok fenntartásáról, lejárati idejéről, pontos identifikációjáról, más törzsgyűjteményi számairól. A HNCMB a törzseket rendszertani szempontból konvencionális biokémiai, morfológiai és szerológiai vizsgálatok, továbbá MicroLog és mini API félautomata azonosító berendezések alkalmazásával határozta meg – manapság már MALDI-TOF rendszer bevonásával is végzi a feladatot. A törzsfenntartás fagyasztva szárítással (liofilizálás) és/vagy a fagyasztás különböző módszereivel (fagyasztás és tárolás gyöngyökön 70-80°C között, továbbá fagyasztás és tárolás krioprotektív anyagok alkalmazásával mélyhűtőben 135-150°C között és folyékony nitrogén gázfázisában). 2006 évtől az újonnan beszerzett törzseket és a klinikai izolátumokat az ún. "seed lot system" segítségével helyezzük el a gyűjteményünkbe. A törzsgyűjteményt folyamatosan bővítjük, ennek megfelelően az alábbi táblázatokban részletezett, jelenleg hozzáférhető kontroll referencia törzsek adatait időnként frissítjük. A táblázatokban a klinikai és járványügyi kézikönyvek, az EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing), az ATCC (American Type Culture Collection) és más nemzetközi törzsgyűjtemények (pl. DSMZ, NCTC) által ajánlott, továbbá az érvényes szabványok és előírások által gyógyszer- és élelmiszeripari illetve vízminőségvédelemre vonatkozó vizsgálatok céljaira előírt kontroll törzsek döntő többsége megtalálható.

A törzsek megrendelését aláírt, lepecsételt, .pdf formátumban, e-mailben kérjük elküldeni, a kitöltött Material Transfer Agreement (MTA)-el együtt. 2023-ban érvényes ár: 11.650 Ft + ÁFA / törzs. A törzseket a megrendelés kézhezvételétől számított 10 munkanapon belül budapesti székhelyű cégek személyesen vehetik át (bélyegzővel), vidékieknek kérésre postai úton szállítjuk.

Gyömrői Réka
Cím: NNK, MRLF - BMPLO, Bakteriológiai II. részleg
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Tel: 06 1 476-1100/1391 vagy 2842 mellék
Email:  

Az alábbi táblázatokban szereplő törzsekkel vagy ezeken túlmenően, bármilyen törzzsel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a fenti telefonszámokon, vagy e-mailben kérhetnek tájékoztatást.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Gyakran rendelt törzsek_honlapra_2023.xlsx)Gyakran rendelt törzsek_honlapra_2023.xlsx 2023-10-05

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít