Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Légúti vírus laboratóriumába a 15. héten az előző hetinél valamivel több, 146 minta érkezett PCR vizsgálatra. Bár a beérkezett minták száma kisebb növekedést mutatott, a pozitív minták száma mérsékelten csökkent az előző hetihez képest. A minták 27%-a volt pozitív valamely virális légúti kórokozóra. A beérkezett mintákból 8 lett influenza pozitív. A hetet a pneumovírusok dominálták, a hRSV tekintetében 13 minta lett pozitív, melyek közül 11 RSV A. A humán metapneumovírus (hMPV) ugyancsak 13 mintából lett kimutatva, melyek közül 11 hMPV B volt. A COVID-19 megbetegedésért felelős SARS CoV-2 elenyésző számban reprezentálta magát, csupán 1 minta lett pozitív (1. ábra).

mrlf 15 1

1. ábra: Légúti vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba beérkező, influenzavírusra PCR pozitív minták szubtípus-meghatározása is rutinszerűen megtörténik, melynek során a leggyakoribb (a szezonális influenza vakcina komponensei) szezonális influenza altípusok kerülnek meghatározásra. Az influenza A vírus pozitív minták közül 2 H1pdm09 és 1 H3 volt. Az influenza B vírus pozitív mintákból mind az öt Victoria-szerű törzs lett (2. ábra).

mrlf 15 2

2. ábra: Influenza vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

Egészségtanács: Az influenzaszezon leszálló ágában jellemző, hogy más légúti kórokozók, így például a Humán Légúti Óriássejtes Vírus (RSV) teret nyernek, és komoly közösségi járványokat okozhatnak. Különösen figyeljünk a legfiatalabb és legidősebb hozzátartozóinkra!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít