Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Légúti vírus laboratóriumába a 14. héten az előző hetihez képest kevesebb, 113 minta érkezett PCR vizsgálatra. A minták 37%-a volt pozitív valamely virális légúti kórokozóra. A beérkezett mintákból 11 lett influenza pozitív, ez ugyan az előző hetihez képest valamelyest több, azonban ilyen alacsony esetszám esetén ez nem számottevő növekmény. A hetet a pneumovírusok dominálták, a hRSV tekintetében 13 minta lett pozitív, melyek közül 12 RSV A. A humán metapneumovíus (hMPV) 14 mintából lett kimutatva, melyek közül 11 hMPV B volt. A COVID-19 megbetegedésért felelős SARS CoV-2 elenyésző számban reprezentálta magát, csupán 1 minta lett pozitív (1. ábra).

mrlf 14 1

1. ábra: Légúti vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba beérkező, influenzavírusra PCR pozitív minták szubtípus-meghatározása is rutinszerűen megtörténik, melynek során a leggyakoribb (a szezonális influenza vakcina komponensei) szezonális influenza altípusok kerülnek meghatározásra. Ezen vizsgálatok alapján az influenzavírusok közül a H1pdm09 szubtípus vált dominánssá a szezon során. Az influenza A vírus pozitív minták közül 5 H1pdm09 és 1 H3 volt. Az influenza B vírus pozitív mintákból mind az öt Victoria-szerű törzs lett (2. ábra).

mrlf 14 2

2. ábra: Influenza vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

Egészségtanács: Az influenzaszezon leszálló ágában jellemző, hogy más légúti kórokozók, így például a Humán Légúti Óriássejtes Vírus (RSV) teret nyernek, és komoly közösségi járványokat okozhatnak. Különösen figyeljünk a legfiatalabb és legidősebb hozzátartozóinkra!

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (MRLF hír 14.hét.pdf)MRLF hír 14.hét.pdf 2024-04-11

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít