Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ légúti vírus laboratóriumába a 12. héten az előző hetihez képest kevesebb, 217 minta érkezett PCR vizsgálatra. A minták 29%-a volt pozitív valamely virális légúti kórokozóra. Az influenzavírusok száma a szezon lecsengésével csökken, a beérkezett mintákból 20 lett influenza pozitív. A héten a hRSV esetében növekedés volt tapasztalható 24 minta lett pozitív, melyek közül mindegyik RSV A. A humán metapneumovíus (hMPV) valamivel kevesebb, 15 mintából lett kimutatva, melyek közül 11 hMPV B volt. A COVID-19 megbetegedésért felelős SARS CoV-2 elenyésző számban reprezentálta magát, csupán 2 minta lett pozitív (1. ábra).

mrlf 12 1

1. ábra: Légúti vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba beérkező, influenzavírusra PCR pozitív minták szubtípus-meghatározása is rutinszerűen megtörténik, melynek során a leggyakoribb (a szezonális influenza vakcina komponensei) szezonális influenza altípusok kerülnek meghatározásra. Ezen vizsgálatok alapján az influenzavírusok közül a H1pdm09 szubtípus vált dominánssá a szezon során. Az influenza A vírus pozitív minták közül 12 H1pdm09, 1 H3. Az influenza B vírus pozitív mintákból hat Victoria-szerű törzs és egy nem tipizálható lett. Influenza B Yamagata-szerű törzs a 12 héten sem fordult elő (2. ábra).

mrlf 12 2

2. ábra: Influenza vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

Egészségtanács: Az influenzaszezon leszálló ágában jellemző, hogy más légúti kórokozók, így például a Humán Légúti Óriássejtes Vírus (RSV) teret nyernek, és komoly közösségi járványokat okozhatnak. Különösen figyeljünk a legfiatalabb és legidősebb hozzátartozóinkra!

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (MRLF Hír 12. hét.pdf)MRLF Hír 12. hét.pdf 2024-03-28

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít