Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Légúti vírus laboratóriumába a 11. héten az előző hetihez képest kevesebb, 229 minta érkezett PCR vizsgálatra. A minták 38%-a volt pozitív valamely virális légúti kórokozóra. Az influenzavírusok dominanciája továbbra is tapasztalható, ezt igazolja, hogy a beérkezett mintákból 30 lett influenza pozitív. A héten a hRSV esetében csökkenés volt tapasztalható 21 minta lett pozitív, melyek jelentős része RSV A (16). Ezzel szemben a humán metapneumovírus (hMPV) valamivel több, 23 mintából lett kimutatva, melyek közül 16 hMPV B volt. Az influenzavírusok dominanciájával a COVID-19 megbetegedésért felelős SARS CoV-2 elenyésző számban reprezentálta magát, csupán 1 minta lett pozitív (1. ábra).

leguti Virusok 11het 1

1. ábra: Légúti vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba beérkező, influenzavírusra PCR pozitív minták szubtípus meghatározása is rutinszerűen megtörténik, melynek során a leggyakoribb (a szezonális influenza vakcina komponensei) szezonális influenza altípusok kerülnek meghatározásra. Ezen vizsgálatok alapján az influenzavírusok közül a H1pdm09 szubtípus vált dominánssá a szezon során. Az influenza A vírus pozitív minták közül 22 H1pdm09, 4 H3. Az influenza  B vírus pozitív mintákból mind a négy Victoria-szerű törzs lett. Influenza B Yamagata-szerű törzs a 11 héten sem fordult elő (2. ábra).

leguti Virusok 11het 2

2. ábra: Influenza vírusok megoszlása a PCR pozitív mintákban

Egészségtanács: A tél végi, tavasz eleji időszak a légúti kórokozók által okozott megbetegedések számának csökkenésével kecsegtet, azonban ez az időszak egyúttal a madárinfluenza járványok időszaka. Amennyiben elpusztult madarat találunk, azt ne érintsük meg!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít