Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma idén eddig két esetben azonosított tularémia megbetegedést valós idejű PCR módszerrel. A tularaemia a Francisella tularensis baktérium által okozott megbetegedés, amely mind embereket, mind állatokat érinthet. Az emberek kullancs vagy légy csípésével, fertőzött állatokkal való kontaktus útján, fertőzött víz fogyasztásával, fertőzött mezőgazdasági levegő és por belélegzésével fertőződhetnek meg.

Az első beteg nem múló fekélyes elváltozás miatt kereste fel kezelőorvosát. A második beteg súlyos állapotban kórházba került, ahol a klinikai mikrobiológiai laboratóriumban folytatott vizsgálatok felvetették a tularémia megbetegedés gyanúját. A diagnózist az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma is megerősítette. Az elvégzett újgenerációs szekvenálási vizsgálatok eredményei alapján a laboratórium munkatársai megállapították, hogy a kórokozó a Francisella tularensis subsp. holarctica B.12-es kládjába tartozik a jellemzően Kelet-Európában előforduló kórokozó a béta-laktám típusú antibiotikumok mellett az erythromycinre is rezisztens.

A tularaemiát okozó baktérium a bőrön, szemen, szájnyálkahártyán vagy a tüdőn keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ugyanakkor a fertőzés emberről emberre való terjedése nem jellemző.

A megbetegedés leginkább hidegrázással, lázzal, influenzaszerű tünetekkel, hasfájással kezdődik. A fertőzés típusos kórképe lehet kötőhártyagyulladás vagy a bőrön kialakuló fekélyes elváltozás a nyirokcsomók duzzanatával, de kialakulhat súlyos, több szervet érintő megbetegedés is.

A fertőzés ellen jelenleg nem áll rendelkezésre engedélyezett védőoltás. A fertőzés gyanújának felmerülésekor doxycyclin/fluorokinolon/aminoglikozid terápia alkalmazása javasolt.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít