Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Bakteriális Zoonózis Laboratóriuma egy főnél Leptospira fertőzést igazolt valós idejű PCR módszerrel. A leptospirózis a Leptospira interrogans baktérium által okozott, állatról emberre terjedő fertőzés. A leptospirózis főleg csapadékos, trópusi területeken, például Délkelet-Ázsiában gyakori, de a világ minden részén, így időnként hazánkban is előfordulhat. Az ember direkt módon fertőzött állatok, például rágcsálók, vad és háziállatok vizeletével, vagy indirekt módon, az azzal szennyezett környezet - víz, föld, élelmiszer – révén, érintkezés útján fertőződhet sérüléseken vagy a nyálkahártyán át.

Az emberi betegség súlyossága a tünetmentes fertőzéstől a többszervi elégtelenségig terjedhet, utóbbi esetben jellegzetes tünetek a láz és a sárgaság. Kezelés nélkül a halálos kimenetel esélye a súlyos eseteknél a 10-20%-ot is elérheti. A sebzés, horzsolás, bőr felázása növeli a fertőzés kockázatát. A betegségtünetek jelentkezése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, a súlyos komplikációk időben alkalmazott antibiotikumkezeléssel általában megelőzhetők.

Mivel a betegség fertőzött vízzel vagy földdel érintkezve könnyebben terjed a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy csak kijelölt fürdőhelyen fürödjön, illetve szabadvízi rekreációs időtöltés (horgászat, evezés) során lehetőség szerint viseljen védőruházatot.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít