Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia Laboratóriuma a 28. héten egy külföldről hazánkba érkező főnél kanyarófertőzést igazolt. A területileg illetékes járási hivatal a megbetegedés kapcsán a járványügyi vizsgálatot elvégezte, a szükséges intézkedéseket megtette. Az esettel összefüggő további hazai terjedés nem történt. Magyarországon az utolsó laboratóriumilag megerősített kanyaró esetek 2019-ben fordultak elő. Ezek szintén külföldről importált és az azokkal összefüggő magyarországi esetek voltak. A hazai megbetegedések főként a kanyarós beteggel munkájuk során elsőként találkozó, őket ellátó azon egészségügyi dolgozókat érintette, akiknek az ellenanyagszintje az évtizedekkel korábbi oltást követően a védettséget jelentő szint alá csökkent. Magyarországon ezért 2021-től kezdődően bevezetésre került az egészségügyi dolgozók kötelező kanyaró ellenanyag szűrővizsgálata és szükség esetén az egészségügyi dolgozók újraoltása.

A kanyaró elleni védőoltási program sikerességét és a magas átoltottsági arány által kialakuló védelmet igazolja, hogy a magyarországi lakosok között előforduló, behurcolt kanyaróval összefüggő megbetegedések nagyon ritkán fordulnak elő.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít