Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A COVID-19 pandémiáig a virológusok az influenzavírust tartották az egyetlen olyan potenciális klasszikus kórokozónak, mely világjárványokat tud kialakítani. Az influenzavírus gyors terjedési képessége nagyfokú változékonyságában rejlik, melyet az influenza A vírusok esetében a széles gazdaspektrum még inkább segít. A lecsengőben lévő szezonális influenzajárvány mellett Európában és így Magyarországon is a baromfi és vadszárnyas állományokban egy intenzív madárinfluenza járvány újabb hulláma bontakozott ki, melyért továbbra is a H5N1-es influenza A altípus tehető felelőssé. A madárinfluenza vírusok között vannak magas patogenitású (HPAIV – Highly Pathogenic Avian Influenza Virus) törzsek is, amelyek bár nagyon ritkán fertőznek meg embert mégis különös figyelmet érdemelnek pandémiás potenciáljuk, állat- és munkaegészségügyi, továbbá gazdasági jelentőségük miatt is.

Az NNK Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma a WHO előírásának és elvárásainak megfelelően diagnosztikai módszerek széles palettáját alkalmazza az esetleges embereket érintő madárinfluenza fertőzések felderítésére a NÉBIH szakembereivel együttműködve. Az influenza A vírusok kimutatására használt módszereink képesek kiszűrni a madárinfluenza vírusát is, amennyiben a madárinfluenza gyanúja felmerül, ennek az azonosítására is biztonsággal képesek.

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít