Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti fertőzések általános adatai

A 40. naptári héttől működik hazánkban a légúti figyelőszolgálat. A klinikai és virológiai adatgyűjtést magában foglaló légúti sentinel surveillance célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. október 14 - 20. között az országban és 201 000 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordult a betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

Korcsoport

%-os arány

0-14 évesek

46,3%

15-34 évesek

25,5%

35-59 évesek

18,9%

60 éven felüliek

9,3%

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 42. héten 196 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 13 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A 42. héten összesen 315 betegtől érkezett értékelhető légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába.

Ebből 279 minta érkezett a sentinel orvosoktól. Az alábbi táblázat és grafikon mutatja a vizsgált vírusok megoszlását.

Azonosított vírusok a beküldött sentinel mintákban

esetszám

SARS-CoV-2

73

Szezonális koronavírus

0

Rhinovírus

2

HMPV

0

Bocavírus

0

Parainfluenza

0

Adenovírus

0

RSV

0

Influenzavírus

0

negatív vizsgálat

173

Összesen

315

integralt leguti 2024 42 1

SARS-CoV-2 (COVID-19)

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a sentinel orvosok által beküldött 279 minta közül 59 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 21,1% volt. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 24 légúti minta közül 7 SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 42. héten a 196 fő kórházi ápolást igénylő SARI beteg közül 92 főnél a SARS-CoV-2 állt a megbetegedések hátterében.

A sentinel kórházak által beküldött 13 minta közül 7 betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki.

NNGYK szennyvíz koronavírus korai előrejelző rendszer eredményei 

A 42. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is stagnálást mutat (1. ábra). Emelkedő tendencia látható Békéscsabán, Veszprémben és Zalaegerszegen. 19 helyszínen stagnálás tapasztalható, míg csökkenés egy mintára sem volt jellemző (2. ábra).

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációváltozását az egyes településeket ellátó szennyvíztisztítókra vonatkozóan − egy éves időszakban − a 3. ábra szemlélteti.

A szennyvíz eredmények alapján a COVID-19 fertőzések számának növekedése a következő 1-2 hétben várhatóan megáll.

integralt leguti 2024 42 1b

integralt leguti 2024 42 2b

Az Országos Mentőszolgálat esetadatai

integralt leguti 2024 42 3b

Influenzavírus

A légúti surveillance során a figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. október 14 - 20. között az országban akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordult betegek közül 20 100 főnél influenzaszerű megbetegedés tünetei jelentkeztek.

Az influenzaszerű megbetegedés tüneteivel orvoshoz forduló betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

Korcsoport

%-os arány

0-14 évesek

27,5%

15-34 évesek

33,8%

35-59 évesek

27,8%

60 éven felüliek

10,9%

A tünetek alapján nem azonosítható a légúti fertőzés hátterében álló konkrét kórokozó. A laboratóriumi vizsgálatok alapján az influenza vírusok terjedése nem figyelhető meg a lakosság körében, ezért megállapítható, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek esetén jellemzően nem influenzavírus, hanem egyéb légúti kórokozó okozta a tüneteket (pl. rhinovírus, parainfluenzavírus, bocavírus). Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz forduló körében 1-1 influenza okozta fertőzés előfordult.

NNGYK szennyvíz influenza A korai előrejelző rendszer eredményei

Az Influenza A örökítőanyag országos átlag koncentrációja enyhén csökken. A 42. naptári héten Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep, Győr, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Tatabánya és Veszprém mintáiban volt az Influenza A vírus örökítőanyagának mennyisége kimutatási határ felett (5. ábra).

A szennyvízben mért értékek alapján az influenzavírus továbbra is cirkulál a lakosság körében, de a fertőzések számának jelentős növekedése nem várható a következő 1-2 hétben. 

integralt leguti 2024 42 4b

Az Országos Mentőszolgálat esetadatai

integralt leguti 2024 42 5b

 RSV

A tünetek alapján nem állapítható meg a légúti fertőzés hátterében álló kórokozó, így nem zárható ki, hogy az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz forduló körében 1-1 RSV okozta fertőzés előfordult. A laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban az RSV terjedése nem figyelhető meg a lakosság körében. Így megállapítható, hogy az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordult betegeknél az RSV-nek jelenleg nincs jelentősége.

Szamárköhögés (pertussis)

A szamárköhögésre és számos egyéb fertőző betegségre (beleértve számos légúton terjedő és/vagy légúti tüneteket (is) okozó kórokozóra/megbetegedést) vonatkozóan ír elő jelentési kötelezettséget a betegellátók számára az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény, valamint a fertőző betegségek jelentésének rendjéről szóló 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet. Ezen adatgyűjtés független a légúti sentinel surveillance-tól. A jogszabályi előírások alapján bejelentett fertőző megbetegedések aktuális datait a hazai járványügyi helyzetről szóló heti tájékoztató tartalmazza, mely elérhető az alábbi linken: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/Fertozo_betegsegek/fertozo

További információk

A légúti figyelőszolgálat aktuális heti adatait tartalmazó részletes tájékoztató elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/leguti-figyeloszolgalat.html

A szennyvízvizsgálatokról további információ található a https://nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/szennyvizvizsgalatok/387-szennyvizvizsgalatok-202-ev.html linken.

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (2024_42-heti_integrált_jelentés_.pdf)2024_42-heti_integrált_jelentés_.pdf 2024-10-25

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít