Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti fertőzések általános adatai

2024. szeptember 30-án, a 40. naptári héten megkezdődött hazánkban a légúti figyelőszolgálat működése. A klinikai és virológiai adatgyűjtést magában foglaló légúti sentinel surveillance célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. szeptember 30. és október 6. között az országban 228 000 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordult a betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

Korcsoport

%-os arány

0-14 évesek

42,8%

15-34 évesek

28,6%

35-59 évesek

19,2%

60 éven felüliek

9,4%

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 40. héten 188 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 24 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A 40. héten összesen 64 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába.

A modern népegészségügyi tevékenység során az integrált surveillance (felügyeleti) rendszer célja a megbetegedésre, annak súlyosságára, a kórokozók földrajzi elterjedtségére, genetikai és antigén szerkezetének változására vonatkozó, a hatékony beavatkozás érdekében történő adatgyűjtés. Az NNGYK a légúti megbetegedések követése érdekében integrált felügyeleti rendszert működtet. Ezen belül az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainak eredményeivel összevetve követi az influenzavírusok és a koronavírus jelenlétének változását. Elsődleges elemzések alapján megállapítható, hogy az influenzavírus mennyiségének szennyvízben mért emelkedését 2 héttel, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának emelkedését 1 héttel követi ezen fertőzések miatti sürgősségi ellátási igénnyel összefüggő mentőszolgálati hívásszámok növekedése.

SARS-CoV-2 (COVID-19)

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a sentinel orvosok által beküldött 12 minta közül két betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 29 légúti minta közül kilenc SARS-CoV-2 vírus pozitív volt. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 40. héten a 188 fő kórházi ápolást igénylő SARI beteg közül 116 főnél a SARS-CoV-2 állt a megbetegedések hátterében. A sentinel kórházak által beküldött 23 minta közül tizenegy betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki.

NNGYK szennyvíz koronavírus korai előrejelző rendszer eredményei – 2024. 40. hét

A 40. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten emelkedést mutat. A települések többségénél a koronavírus mennyisége az emelkedett koncentráció-tartományban van, 4 mintavételi területen eléri a magas tartományt. Emelkedő tendencia tapasztalható 8 vizsgálati helyszínen: Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Szolnokon. A többi helyszínen stagnáló tendencia jellemző.

A COVID-19 esetszámok emelkedő tendenciája várható a közeljövőben, amit a véletlen ingadozás befolyásolhat.

integralt leguti 2024 40 1

 Az Országos Mentőszolgálat esetadatai

integralt leguti 2024 40 2

Influenzavírus

A légúti surveillance során a figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. szeptember 30. és október 6. között az országban akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordult betegek közül 18 600 főnél influenzaszerű megbetegedés tüneteit jelentkeztek.

Az influenzaszerű megbetegedés tüneteivel orvoshoz forduló betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

Korcsoport

%-os arány

0-14 évesek

24,7%

15-34 évesek

35,8%

35-59 évesek

27,7%

60 éven felüliek

11,8%

A tünetek alapján nem azonosítható a légúti fertőzés hátterében álló konkrét kórokozó. A laboratóriumi vizsgálatok alapján az influenza vírusok terjedése nem figyelhető meg a lakosság körében Ezért megállapítható, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek esetén jellemzően nem influenzavírus, hanem egyéb légúti kórokozó okozta a tüneteket (pl. rhinovírus, parainfluenzavírus, bocavírus). Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz forduló körében 1-1 influenza okozta fertőzés előfordult.

NNGYK szennyvíz influenza A korai előrejelző rendszer eredményei – 2024. 40. hét

Az Influenza A örökítőanyag szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja emelkedik. A 40. naptári héten Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területének, valamint Kaposvár mintájában volt az Influenza A vírus örökítőanyag kimutatási szint felett.

integralt leguti 2024 40 3

Az Országos Mentőszolgálat esetadatai

integralt leguti 2024 40 4

 

 RSV

Bár nem zárható ki, hogy az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz forduló körében 1-1 RSV okozta fertőzés előfordult, tekintettel arra, hogy a tünetek alapján nem állapítható meg a légúti fertőzés hátterében álló kórokozó, és a laboratóriumi vizsgálatok alapján az RSV terjedése nem figyelhető meg a lakosság körében, megállapítható, hogy az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordult betegeknél az RSV-nek jelenleg nincs jelentősége.

Szamárköhögés (pertussis)

A szamárköhögésre és számos egyéb fertőző betegségre (beleértve számos légúton terjedő és/vagy légúti tüneteket (is) okozó kórokozóra/megbetegedést) vonatkozóan ír elő jelentési kötelezettséget a betegellátók számára az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény, valamint a fertőző betegségek jelentésének rendjéről szóló 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet. Ezen adatgyűjtés független a légúti sentinel surveillance-tól. A 2024. 39. hetében a jogszabályi előírások alapján bejelentett fertőző megbetegedések adatait a hazai járványügyi helyzetről szóló heti tájékoztató tartalmazza, mely elérhető az alábbi linken: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/Fertozo_betegsegek/fertozo

A légúti figyelőszolgálat 40. heti adatait tartalmazó részletes tájékoztató elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/leguti-figyeloszolgalat.html

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (2024_40-heti_integrált_jelentés.pdf)2024_40-heti_integrált_jelentés.pdf 2024-10-10

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít