Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Szeptember 13-ig nyilatkozhatnak a szülők a HPV elleni ingyenes védőoltás igényléséről

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei az ingyenes HPV elleni védőoltást gyermekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével. Az idén 10. éve bevezetett iskolai kampányoltás keretében mindezidáig közel 425 ezer tanuló részesült védőoltásban, amely a humán papillomavírus 9 típusa ellen nyújt védelmet.

A HPV elleni védőoltást - a korábbi tanévekhez hasonlóan - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhetik gyermekük részére a Gardasil oltóanyag beadását. A védőoltás a HPV 7 olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus 2 olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása. A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os.

A védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, amennyiben az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához 3 dózis szükséges. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be.

A HPV jelenléte nagyon gyakori, mindkét nem esetében az emberek akár 85%-a is átesik élete során a vírusfertőzésen. Magas kockázatú típusai akár több éven keresztül is fennmaradnak a szervezetben és később komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A szexuális élet megkezdése előtt beadott védőoltás már korán felkészíti az immunrendszert arra, hogy a vírus megjelenésekor minél gyorsabban termeljen ellenanyagot, így a felnőtt korban ajánlott szűrővizsgálattal együtt hatékony védelmet nyújt a beoltottnak.

Az NNGYK arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről. A felelősségteljes döntés meghozatalakor kérjék a védőnők, háziorvosok véleményét. Fontos, hogy minden esetben megbízható forrásból tájékozódjanak. Kérdés esetén hívják az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalat vagy látogassanak el az https://egeszsegvonal.gov.hu/ weboldalra.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít