A népegészségügyi hatóság az idei évben kiemelt munkatervi feladatként a gluténmentes diétát biztosító közétkeztető főzőkonyhákon végzett szúrópróbaszerű hatósági ellenőrzéseket laboratóriumi vizsgálattal kiegészítve.
A kiemelt hatósági ellenőrzés során az egész ország területéről 79 db ebéd ételminta került laboratóriumi vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban. A vizsgálat célja volt a közétkeztetésben felszolgált gluténmentes ebéd glutén tartalmának laboratóriumi ellenőrzése. A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése, esetleg teljes kiiktatása az étrendből, hiszen vannak olyan állapotok, amelyekben igen kis mennyiségű glutén is jelentős egészségi kockázatot jelent
A vizsgált 79 db ebéd mintából 78 nem tartalmazott kimutatható mennyiségű glutént. Egy minta esetében ugyan kimutatható volt a glutén, azonban annak mennyisége jelentősen a vonatkozó 20 mg/kg-os határérték alatt volt. (8,9 mg/kg).
A laboratóriumi vizsgálat alapján megállapítható, hogy minden ellenőrzés alá vont főzőkonyha megfelelő minőségben szolgáltatott ételt a gluténmentes diétát igénylők részére, így azok biztonságosan fogyaszthatók diéta esetén.