Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon


A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés járvány, a betegség szórványosan fordul elő. A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed és mivel baktérium okozza, a betegség antibiotikummal jól kezelhető, általában enyhe tünetekkel jár. A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi. A legveszélyeztettebbek ugyanis a csecsemők, akik 2 hónapos korban kapják meg a szamárköhögés elleni oltást. Ezért első 6-8 hétben most különösen kerülendő a kisbabával vendégségbe avagy zsúfolt helyekre menni.

Európa néhány országában (pl. Ausztria, Dánia, Norvégia) már 2023-ban megkezdődött a szamárköhögés (pertussis) esetek számának emelkedése, míg számos további országban csak 2023 végén, vagy 2024 tavaszán. Hazánkban 2024. 20. hetétől kezdődően emelkedett a bejelentett pertussis gyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16 és 21 között változott. 2024-ben eddig összesen 153 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. Az eddig rendelkezésre álló laboratóriumi vizsgálatok 65 esetben megerősítették, 37 esetben nem támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi esetben a vizsgálatok még nem fejeződtek be. Hazánkban a legtöbb eset szórványosan fordul elő, néhány esetben családon belüli halmozódást tapasztaltak, országos járványról nem beszélhetünk. Mivel a szamárköhögést baktérium okozza, a betegség antibiotikummal jól kezelhető.

A felnőtteknél és az oltottak körében jellemzően enyhén zajlik a betegség, azonban az újszülöttek és csecsemők védelme a legfontosabb, mivel náluk a betegség lefolyása nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet. Hazánkban két otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy a halál oka a szamárköhögés és annak következtében kialakult szövődmények voltak. Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a vele találkozó és az ellátásában résztvevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot.

Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.

Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.


SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít