Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyek számára, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Az NNGYK irányítása alá tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján egyelőre még csak elvétve található parlagfű pollenszem a levegőmintákban, a jövő hét végén azonban már a közepes szintet is elérheti a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfűre érzékenyek ekkor már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést. Az allergiás tünetek megelőzését, erősségének mérséklését megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel lehet elérni.

A szezon előreláthatólag erős lesz, melynek mértékét az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiások számára nagy segítséget nyújt a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése, melynek nyomon követesével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő előrejelzést a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren követhetik nyomon.

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét, ami egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is. A lakosságtól a parlagfű pollenterhelés csökkentése érdekében azt kérjük, hogy az általuk észlelt parlagfüves területeket mielőbb jelezzék a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán.

A hiteles forrásokból származó információkért, kérjük keressék fel az NNGYK hivatalos weboldalát és közösségi oldalait, ahol tájékoztató anyagokkal hívjuk fel az allergiások figyelmét a tünetek mérséklésének lehetőségeire, az allergiával kapcsolatos információkra, és tévhitekre.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít